Izvor: Tanjug | Petak, 15.02.2019.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd dobio lokacijsku dozvolu za gondolu od Ušća do Kalemegdana - Gradnja bi mogla da počne na proleće

Ilustracija (Foto: superjoseph/shutterstock)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je lokacijsku dozvolu za gondolu koju zajedno grade Skijališta Srbije i grad Beograd, pišu beogradski mediji.

Nakon izgradnje gondole od Ušća do Kalemegdana stizaće se za pet minuta. Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanska stanica bila visoka 106 metara, a ukupna dužina trase u tom slučaju iznosiće jedan kilometar.

Davanje lokacijske dozvole znači da građevinska dozvola može da bude izdata do početka aprila kada će moći da počne gradnja, a očekuje se da gondola bude završena i puštena u rad do kraja godine.

Trasa gondole koja će povezati Kalemegdan i Ušće biće duga oko kilometar, stanica će se na jednoj strani nalaziti u blizini pristaništa i Beton hale, a na drugoj na mestu gde je sada skejt park.

Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat u oba smera brzinom od 20-ak kilometara na čas, te bi vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosilo svega pet minuta.

U planu je da žičara bude opremljena sa 30-35 kabina, a svaka od njih mogla bi da ugosti između 10 i 35 putnika. Prevoz bicikla i pristup osobama sa invaliditetom takođe će biti omogućeni.

Grad Beograd je u decembru potpisao ugovor sa izvođačem radova, a prethodno je saopšteno da će gondolu graditi tri domaće i jedna italijanska firma. Reč je o kompanijama Leitner S.p.a Vipiten, KOTO, Elkomsd i Del ing.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.