Izvor: Beta | Petak, 15.02.2019.| 10:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

DRI započela postupak revizije budžetskih korisnika - Pod lupom 69 subjekata

Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)
Državna revizorska institucija (DRI) počela je postupak revizije 69 budžetskih korisnika u Srbiji u skladu s programom revizije za 2019. godinu, izjavio je predsednik DRI Duško Pejović.

- Neki od tih subjekata revizije su Ministarstvo finansija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo kulture i informisanja, kod kojih će se raditi kombinovana revizija - rekao je on novinarima.

Prema njegovim rečima, radiće se i revizije Uprave za javni dug, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Poreske uprave, Uprave za trezor, Uprave za javne nabavke i drugih korisnika budžeta.

- Ove godine ćemo odvojeno raditi finansijske revizije i revizije pravilnosti poslovanja. Po prvi put do sada ćemo učiniti da revizorski izveštaji budu sastavni deo završnog računa budžeta kod subjekta kod kog vršimo reviziju - naveo je Pejović.

On je kazao da još nije određen broj subjekata nad kojima će se raditi revizija svrsishodnosti, dok se prvi izveštaji revizija pravilnosti mogu očekivati krajem aprila 2019, a izveštaji o započetim revizijama krajem juna.

- Svrsishodnost trošenja budžetskog novca je jako važna i povećana je šest puta. Teme za reviziju svrsishodnosti vezane su za funkcionalnu klasifikaciju u javnom sektoru što se odnosi na odbranu, javni red i mir, bezbednost, pitanje ekonomije, pitanje zdravstva i socijalne zaštite, pitanje stanovanja, obrazovanja, sporta, kulture, religije - rekao je Pejović.

Prema njegovim rečima, do sada je uvaženo više od 73% preporuka DRI, a one koje nisu uglavnom se odnose na imovinu i promenu određenih propisa.

- Do sada je DRI posle urađenih revizija podnela 229 krivičnih prijava, 1.938 prekršajnih prijava, 578 prijava za privredni prestup, a 70 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti javnih nabavki, a 134 informacija je podneto nadležnim organima u vezi pitanja koja su utvrđena u našim izveštajima - naveo je Pejović.

On je rekao da će DRI u narednom periodu kupovinom softvera obezbediti potpunu automatizaciju i digitalizaciju u radu kako bi se formirala baza podataka za efikasnije praćenje načina na koji se preporuke sprovode. Dodao je da je važno da preporuka bude jasna i kratka, kao i da se može razumeti na prvo čitanje.

- DRI radi na otvaranju podataka u mašinski čitljivoj formi i to ćemo učiniti 2. marta ove godine. Otvorićemo podatke za izveštaje koji su već na sajtu i oni će na taj način biti pristupačniji svim zainteresovanim - rekao je Pejović.

Govoreći o prostoru u kom se trenutno nalazi DRI u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, Pejović je kazao da taj prostor nije adekvatan, ali da je obezbeđivanje boljeg u toku.

- Naša institucija je u Beogradu smeštena u prostoru koji pripada Narodnoj banci Srbije, a ona je subjekt revizije. Problem je u tome što su svi revizori u sasvim drugom objektu - kazao je on i dodao da je na taj način "uprava DRI bez revizora, a revizori bez uprave".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.