NavMenu

Telekom nastavlja da kupuje distributere kablovske televizije u Srbiji - Na meti čačanski Telemark?

Izvor: Danas Petak, 15.02.2019. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Kengphotographer/shutterstock.com)
Kompanija Telekom Srbija, nakon što je nedavno kupila Kopernikus, Radijus vektor, Avcom i Masko (kupovina u toku), namerava uskoro da kupi još nekoliko manjih distributera kablovske televizije u Srbiji.

To je, kako je ranije najavljeno, deo strategije nazvane Milion plus kojom Telekom Srbija, akcionarsko društvo čiji je većinski vlasnik država sa 58% akcija, namerava da privuče više od milion korisnika televizije i interneta.

Danas nezvanično saznaje da je među kablovskim distributerima, koje Telekom želi da kupi, i čačanski Telemark koji poseduje kablovsko-distributivnu mrežu u Čačku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Lučanima, Guči, Kosjeriću, Baljevcu i Ušću. Osim što nudi usluge kablovske televizije, interneta i fiksne telefonije, u okviru Telemark Sistema posluje i TV Telemark.

- Kao i ostalim manjim distributerima kablovske televizije u Srbiji, i nama je stigao dopis kojim Telekom iskazuje želju da nas kupi, pod uslovom da što pre digitalizujemo signal, ali ne znam detalje te ponude - navodi izvor Danas iz Telemarka i procenjuje da su "pregovori u toku i da bi uskoro Telekom mogao da postane vlasnik te firme".

U dopisu dostavljenom Danasu, Telekom Srbija demantuje da je kupio Telemark, ali potvrđuje Danasova saznanja o nameri te kompanije da kupi više manjih kablovskih distributera.

- Telekom Srbija nije kupio Telemark. Telekom Srbija vodi pregovore sa više manjih kablovskih operatora, ali u ovom momentu ne možemo da iznosimo detalje pregovora - navodi se u informaciji koju je Sektor za odnose s javnošću tog državnog preduzeća dostavio Danasu.

Na pitanje da li će Telekom, ranijom kupovinom i eventualnom kupovinom nekoliko novih i manjih distributera kablovske televizije, narušiti konkurentnost na srpskom tržištu i postati dominantni pružalac tih usluga, iz Telekoma poručuju da "dominantan položaj na tržištu distribucije televizije ima njihova konkurencija".

- Telekom Srbija nijednim svojim potezom ne ugrožava konkurentnost na tržištu, već naprotiv. Bogatijom ponudom televizijskih kanala stvara veću konkurentnost u ovoj oblasti, a najveći dobitnici su krajnji korisnici, odnosno građani - navedeno je u informaciji koju je Danasu dostavljena iz te kompanije.

Slobodan Marković, vlasnik Telemarka, takođe je demantovao da je ta firma prodata Telekomu, ali ne i saznanje Danasa da su u toku pregovori o kupoprodaji.

– U pitanju je poslovna politika naše kompanije i ne bih da pričam o njoj. Ako bude statusnih promena u Telemarku, one će svakako biti objavljene i u tome nema nikakvih tajni, kazao je za Danas Marković i istakao da je on i dalje vlasnik Telemarka, što je navedeno i na sajtu APR-a.


– Ja sam vlasnik Telemarka i moja poslovna politika se zasniva na profitu i preduzimaću one poslovne poteze koji me budu interesovali. Firma zakonito radi 20 godina i nemam razloga da bilo šta krijem, dodao je Marković i poručio da ne želi da komentariše namere i poslovne planove Telekoma.

Na pitanja koliko čačanski Telemark ima korisnika kablovske televizije i da li je tačno da bi Telekom mogao da kupi to preduzeće po ceni koja bi mogla da bude od 500 do 1.000 EUR po korisniku, Marković je odbio da odgovori i objasnio da su u pitanju poslovni podaci.

Na jednoj zgradi u Gornjem Milanovcu, krajem januara ove godine, predsednik stambene zajednice je okačio obaveštenje kojim je stanare obavestio da je Telekom kupio čačanski Telemark i da je potrebno da se jave u poslovnicu Telemarka, radi preuzimanja nove opreme i potpisivanja novog ugovora o saradnji.

- Od strane kablovskog distributera Telemark Čačak obavešteni smo da, najverovatnije, od 1. februara 2019. godine, neće raditi pod imenom Telemark, s obzirom na o da je ovo privredno društvo promenilo vlasnika i da je vlasnik kablovske televizije Telekom Srbija - navodi se, između ostalog, u obaveštenju. Međutim, vlasnik Telemarka izričito tvrdi da to preuzeće nije prodato i da je u pitanju zabuna.

- Radi se o digitalizaciji kompletnog sistema u svim gradovima u kojima Telemark ima korisnike. Zbog toga korisnici moraju da zaključe nove ugovore kako bi od naše firme dobili karticu i uređaj za digitalni signal - rekao je za Danas Slobodan Marković, vlasnik Telemarka, i dodao da je "moguće da je predsednik te stambene zajednice pogrešno razumeo informacije koje je dobio na šalteru Telemarka".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.