NavMenu

Zakon o autorskim i srodnim pravima usklađen sa osam od deset direktiva EU - Rešenje za online pirateriju

Izvor: eKapija Petak, 15.02.2019. 09:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anton Violin/shutterstock.com)Ilustracija
Izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima koje je usvojila i parlamentu uputila Vlada Srbije usklađuju taj propis sa osam od deset direktiva EU u ovoj oblasti, a očekuje se da će izmenjeni zakon u velikoj meri rešiti i problem piraterije, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Privredna komora Srbije se, kako se navodi, na inicijativu svojih članica okupljenih u Udruženju za kreativnu industriju zalagala za usaglašavanje prava intelektulane svojine sa praksom EU i nastaviće sa aktivnostima usmerenim na potpuno usklađivanje propisa u ovoj oblasti.

- Krajni cilj regulisanja prava intelektualne svojine jeste stvaranje ambijenta u kojem autori štite svoja prava i imaju adekvatnu nadoknadu za svoje delo, dalje unapređenje kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava, kao i balansa sa interesima korisnika autorskog dela - ističu u PKS.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić rekao je da je ovo najvažniji zakon u oblasti intelektualne svojine i pravni temelj za razvoj naših kreativnih industrija, koje godišnje stvaraju oko 7,1% bruto domaćeg proizvoda u Srbiji i zapošljavaju više od 110.000 ljudi.

- Srbiji je što pre potreban moderan Zakon o autorskim i srodnim pravima usaglašen s evropskim standardima, pre svega zbog naših autora i nosilaca srodnih prava, kao i zbog zatvaranja poglavlja 7 - istakao je Marić.

Prema rečima direktora Zavoda za intelektualnu svojinu, predložene izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima, u prvom redu, pozitivno će uticati na zaštitu ekonomskih interesa autora, interpretatora, proizvođača fonograma i organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, kroz unapređenje kolektivnog ostvarivanja tih prava, produženje zaštite imovinskih prava interpretatora i proizvođača fonograma, uvođenje novih prava u korist glumaca.

- Predlog zakona usklađen je i sa evropskom Direktivom o sprovođenju prava intelektualne svojine koja uređuje pitanje sudske zaštite ovih prava. Interesi autora i nosilaca autorskog i srodnih prava biće daleko bolje zaštićeni pred našim sudovima nego do sada - istakao je Marić.

Bane Stojanović, direktor "City records" i predsednik Upravnog odbora Organizacije proizvođača fonograma Srbije, očekuje da će izmene zakona u velikoj meri rešiti problem online piraterije.

- Otvaranje pregovaračkog poglavlja 7, koje se odnosi na intelektualnu svojinu, u junu 2017. godine, donelo je i obavezu da se usvoje izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, usklađene sa EU direktivama. Tada je istaknuto da će kolektivne organizacije morati da imaju veću transparentnost svog rada i poslovanja, kao i odnosa prema svojim članovima i nosiocima prava - rekao je Stojanović. Kako je objasnio, kolektivne organizacije u obavezi su da tarife prema korisnicima budu usaglašene sa EU direktivama.

Organizacija proizvođača fonograma Srbije-OFPS i Unija diskografa Srbije-UDS pozdravile su usvajanje predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Međutim, kako se navodi u zajedničkom saopštenju ova dva udruženja, "uprkos postojećem Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima donetom u redovnoj proceduri, početkom decembra 2018. godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima".

- Ni predstavnici OFPS-a i UDS-a, ni predstavnici velikih korisnika i njihovih udruženja, nisu bili pozvani da učestvuju u radu Radne grupe, uprkos bogatom iskustvu u oblasti ostvarivanja autorskog i srodnih prava. Nasuprot tome, u Radnu grupu su bili pozvani određeni članovi čija se stručnost dovodi u pitanje - kažu iz OFPS-a i UDS-a.

Dodaju da nadaju da će nakon usvajanja Izmena i dopuna Zakona u Skupštini, "nadležno ministarstvo formirati novu radnu grupu, koju će činiti reprezentativni i stručni članovi i inicirati izradu novih propisa iz oblasti prava intelektualne svojine koji će biti usklađeni sa svim direktivama Evropske unije".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.