Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.06.2009.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dodeljena prestižna nagrada "Cvet uspeha za ženu zmaja 2009"

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)

Prof. dr Snežana Đorđević, vlasnica preduzeća "Agrounik", koje se bavi istraživanjima u oblasti biotehničkih nauka i Danka Božić Isaković, vlasnica firme "Polymit-B" za proizvodnju ekoloških građevinskih predmeta, dobitnice su ovogodišnje nagrade "Cvet uspeha za ženu zmaja" u kategoriji "najevropskija" ženska firma. Lauretkinje nagrade za "naj" model zapošljavanja žena su Branislava Gajić, osnivač on-line pretraživača poslova "Infostud" i Ana Jovanović, suvlasnica firme "Krojač" i autor projekta "Suveniri Srbije", domaće internet suvenirnice. Za najuspešniji i najkreativniji koncept samozapošljavanja, nagrada iz potkategorije "samozapošljavanje", uručena je Angeli Pinter, vlasnici samostalne zanatske radnje "Angie" i Bosi Milovanović, vlasnici poslastičarnice "Dela Bosa".

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Snežana Đorđević)

Vlasnica "Agrounika", Snežana Đorđšević, kazala je da priznanje "Cvet uspeha za ženu zmaja" za nju i njenu firmu predstavlja veliki podstrek za dalji rad posebno u godini kada je "Agrounik", prema akciji "Blica" i banke Intesa, proglašen za najbolju firmu u kategoriji malih i srednjih preduzeća.

- Uspeli smo da povežemo inovativnost, odnosno naučno-istraživački rad sa proizvodnjom, tako da je naše mikrobiološko đubrivo "Slavol" postalo brend. Taj proizvod je više puta nagrađivan na međunarodnim i domaćim festivalima i sajmovima, a 2007. Privredna komora Beograda je dodelila "Agrouniku" nagradu za inovacije. Postavili smo sebi zadatak da osvojimo Evropu - rekla je Đorđević, prilikom sinoćne (10. jun 2009. godine) dodele nagradu Beogradskom dramskom pozorištu.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Danka Božić Isaković)

Druga dobitnica u kategoriji "najevropskija" ženska firma Danka Božić Isaković smatra da je u poslu kojim se bavi veliki izazov ostati na vrhu, jer vlada veoma oštra konkurencija. Ona rešenje vidi u pružanju adekvatnih usluga svojim klijentima, održavanju nivoa kvaliteta proizvoda i transparentnosti poslovne politike. Među proizvodima firme "Polymit-B" je i jedinstveni proizvod-ekološka kada, čiji je način proizvodnje patentiran. "Polymit-B" je više puta nagrađivan za ostvarene inovacije, od Sajma pronalazaštva u Ženevi (2006. godina) do ovogodišnjeg sajma građevinarstva SEEBBE.

Branislava Gajić, direktorka i jedan od osnivača "Infostuda", kazala je da je zahvaljujući stranici Infostud Poslovi prošle godine radno mesto pronašlo 30.000 lica, od tog broja čak 49% čine žene.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Branislava Gajić)

- Na rukovodećim mestima u "Infostudu" nalaze se žene i one dokazuju da im u razvoju karijere nijednog trenutka nije zasmetalo to što su pripadnice slabijeg pola. Mi smo firmu pokrenuli od džeparca i sa ličnim kompjuterima, a danas imamo 33 zaposlena i postižemo zapažene rezultate.

Druga lauretkinja u kategoriji "naj" model zapošljavanja žena Ana Jovanović kazala je da prva domaća suvenirnica ostvarila saradnju sa skoro 500 proizvođača suvenira i zanatlija iz cele Srbije, a plasirano je oko 25.000 suvenira. Formiran je i prvi regionalni besplatni info servis namenjen starim zanatlijama, a "Krojač" je pokrenuo i spostvenu proizvodnju, dok 60% saradnika čine žene.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Ana Jovanović)

U konkurenciji za najuspešniji i najkreativniji koncept samozapošljavanja, Angela Pinter nagradu je dobila zahvaljujući spremnosti da posle 18 godina iakustva u proizvodnji odeće u taj posao krene samostalno i otvori zanatsku radnju u Bečeju.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Angela Pinter)

U niškoj firmi "Dela Bosa", koja je drugi dobitnik nagrade u potkategoriji samozapošljavanje, osim vlasnice Bose Milanović rade dve žene starije od 45 godina, a uskoro će biti zaposlene dve devojke koje su završile školu za poslastičare i kćerke su samohranih majki.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Bosa Milanović)

Specijalna priznanja

Kao i prethodnih godina, osim osnovnih, dodeljana su i specijalna priznanja uspešnim preduzetnicama za u različitim segmentima poslovanja, u kom su postigle zapaženi uspeh na domaćem i inostranom tržištu.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Vera Šćepanović)

Vlasnica preduzeća "Bag" Vera Šćepanović dobitnica je priznanja za društveno odgovorno poslovanje.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Maruška Topalović)

Maruška Topalović, vlasnica studija "Maruška", lauretkinja je specijalne nagrade za razvoj kvalitetnog proizvoda iz Srbije, dok je urednica "Ekonometra" i magazina "Biznis" Radojka Nikolić nosilac priznanja za medijsku promociju ženskog prduzetništva.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Radojka Nikolić)

Specijalna nagrada "Zlatni cvet", ustanovljena ove godine za one firme koje ispunjavaju više kriterijuma u obe osnovne kategorije, uručena je Kseniji Fekete Cvetković, vlasnici spoljno-trgovinskog preduzeća "Al Grosso".

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Ksenija Fekete Cvetković)

Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena i koordinatorka Ženskog biznis kluba rekla je da je žensko preduzetništvo je vitalan deo srpske privrede spreman za dalji proces integracija.

- I ove godine naša nagrada postiže svoj cilj i menja sliku o doprinosu žena u razvoju ekonomije Srbije. Od prošle dodele nagrada svet je ušao u ekonomsku krizu i stavio pred preduzetnice značajan zadatak - da održe održati poslovanje i sačuvaju radna mesta. Sigurna sam da će i ova kriza izroditi mnoge nove preduzetnice, jer je tako bilo i u ranijim vremenima. Na ovogodišnji konkurs su pristigle prijave iz svih delova Srbije što nas dodatno ohrabruje da nastavimo da podržavamo žensko preduzetništvo - rekla je Olivera Popović.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Olivera Popović)

U radu komisije za treću dodelu nagrada "Cvet uspeha za ženu zmaja" učestvovale su ugledne predstavnice domaćih i stranih insitucija i organizacija, privrednog sektora. Članice komisije za dodelu nagrade "najevroskija" ženska firma bile su direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Vesna Perić, direktorka Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije pri USAID-u Ana S. Trbović, predsednica Udruženja poslovnih žena i koordinatorka Ženskog biznis kluba Olivera Popović, vlasnica i direktorka kompanije "Aura" Mila Litvinjenko, pomoćnica ministra u Ministarstu ekonomije i regionalnog razvoja Jelena Marjanović, direktorka BAS programa EBRD-a za Srbiju Bojana Vukosavljević.

Pobednicu u kategoriji za naj model zapošljavanja izabrale su državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Snežana Lakićević Stojačić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Radmila Bukumirić Katić, predsednica Udruženja poslovnih žena Sanja Popović Pantić, potpredsednica UPŽ i koordinatorka Ženskog biznis kluba Olivera Popović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Natalija Mićunović, direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu Tamara Samardžić i preduzetnica i prošlogodišnja dobitnica "Cveta uspeha za ženu zmaja" Sonja Veljković.

Evropska nedelja preduzetništva

Manifestacija "Cvet uspeha za ženu zmaja" dobila i međunarodno priznanje jer je Evropska komisija u godini u kojoj obeležava Prvu evropsku nedelju preduzetništva manifestaciju Udruženja poslovnih žena uvrstila u svoj zvanični program.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)
(Sanja Popović Pantić)

- Zahvaljujući angažovanju čelnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, posebno pomoćnika ministra i nacionalnog koordinatora ervropskog projekta obeležavanja prve nedelje preduzetništva Igora Mrkanovića, "Cvet uspeha za ženu zmaja" naći će se u zvaničnom programu Evropske komisije koja se u junu sprovodi u 33 evropske zemlje- rekla je Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena.

Igor Brkanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja podsetio je da je Branka Radovanović, suvlasnica firme "Pstech" izabrana od strane Evropske komisije za predstavnika Srbije u obeležavanju ovogodišnje globalne nedelje preduzetništva u junu.

Igor Brkanović
Igor Brkanović (Foto: b)

- Tokom te nedelje, osim objavljivanja brošure u kojoj će se naći "Pstech", biće organizovano 1.200 manifestacija koje promovišu preduzetnički duh i doprinos preduzetničke populacije evropskoj privredi. Srbija je iako nije zemlja članica niti kandidat, pozvana da učestvuje u manifestaciji, jer je prepoznat uspeh u kreiranju i razvoju malih i srednjih preduzeća. U Srbiji će biti organizovano oko 40 događaja kojim će se ta nedelja preduzetništva obeležiti - rekao je Mrkanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE