Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.06.2009.| 11:59

Dodeljena prestižna nagrada "Cvet uspeha za ženu zmaja 2009"

Igor Brkanović

Prof. dr Snežana Đorđević, vlasnica preduzeća "Agrounik", koje se bavi istraživanjima u oblasti biotehničkih nauka i Danka Božić Isaković, vlasnica firme "Polymit-B" za proizvodnju ekoloških građevinskih predmeta, dobitnice su ovogodišnje nagrade "Cvet uspeha za ženu zmaja" u kategoriji "najevropskija" ženska firma. Lauretkinje nagrade za "naj" model zapošljavanja žena su Branislava Gajić, osnivač on-line pretraživača poslova "Infostud" i Ana Jovanović, suvlasnica firme "Krojač" i autor projekta "Suveniri Srbije", domaće internet suvenirnice. Za najuspešniji i najkreativniji koncept samozapošljavanja, nagrada iz potkategorije "samozapošljavanje", uručena je Angeli Pinter, vlasnici samostalne zanatske radnje "Angie" i Bosi Milovanović, vlasnici poslastičarnice "Dela Bosa".

Igor Brkanović
(Snežana Đorđević)

Vlasnica "Agrounika", Snežana Đorđšević, kazala je da priznanje "Cvet uspeha za ženu zmaja" za nju i njenu firmu predstavlja veliki podstrek za dalji rad posebno u godini kada je "Agrounik", prema akciji "Blica" i banke Intesa, proglašen za najbolju firmu u kategoriji malih i srednjih preduzeća.

- Uspeli smo da povežemo inovativnost, odnosno naučno-istraživački rad sa proizvodnjom, tako da je naše mikrobiološko đubrivo "Slavol" postalo brend. Taj proizvod je više puta nagrađivan na međunarodnim i domaćim festivalima i sajmovima, a 2007. Privredna komora Beograda je dodelila "Agrouniku" nagradu za inovacije. Postavili smo sebi zadatak da osvojimo Evropu - rekla je Đorđević, prilikom sinoćne (10. jun 2009. godine) dodele nagradu Beogradskom dramskom pozorištu.

Igor Brkanović
(Danka Božić Isaković)

Druga dobitnica u kategoriji "najevropskija" ženska firma Danka Božić Isaković smatra da je u poslu kojim se bavi veliki izazov ostati na vrhu, jer vlada veoma oštra konkurencija. Ona rešenje vidi u pružanju adekvatnih usluga svojim klijentima, održavanju nivoa kvaliteta proizvoda i transparentnosti poslovne politike. Među proizvodima firme "Polymit-B" je i jedinstveni proizvod-ekološka kada, čiji je način proizvodnje patentiran. "Polymit-B" je više puta nagrađivan za ostvarene inovacije, od Sajma pronalazaštva u Ženevi (2006. godina) do ovogodišnjeg sajma građevinarstva SEEBBE.

Branislava Gajić, direktorka i jedan od osnivača "Infostuda", kazala je da je zahvaljujući stranici Infostud Poslovi prošle godine radno mesto pronašlo 30.000 lica, od tog broja čak 49% čine žene.

Igor Brkanović
(Branislava Gajić)

- Na rukovodećim mestima u "Infostudu" nalaze se žene i one dokazuju da im u razvoju karijere nijednog trenutka nije zasmetalo to što su pripadnice slabijeg pola. Mi smo firmu pokrenuli od džeparca i sa ličnim kompjuterima, a danas imamo 33 zaposlena i postižemo zapažene rezultate.

Druga lauretkinja u kategoriji "naj" model zapošljavanja žena Ana Jovanović kazala je da prva domaća suvenirnica ostvarila saradnju sa skoro 500 proizvođača suvenira i zanatlija iz cele Srbije, a plasirano je oko 25.000 suvenira. Formiran je i prvi regionalni besplatni info servis namenjen starim zanatlijama, a "Krojač" je pokrenuo i spostvenu proizvodnju, dok 60% saradnika čine žene.

Igor Brkanović
(Ana Jovanović)

U konkurenciji za najuspešniji i najkreativniji koncept samozapošljavanja, Angela Pinter nagradu je dobila zahvaljujući spremnosti da posle 18 godina iakustva u proizvodnji odeće u taj posao krene samostalno i otvori zanatsku radnju u Bečeju.

Igor Brkanović
(Angela Pinter)

U niškoj firmi "Dela Bosa", koja je drugi dobitnik nagrade u potkategoriji samozapošljavanje, osim vlasnice Bose Milanović rade dve žene starije od 45 godina, a uskoro će biti zaposlene dve devojke koje su završile školu za poslastičare i kćerke su samohranih majki.

Igor Brkanović
(Bosa Milanović)

Specijalna priznanja

Kao i prethodnih godina, osim osnovnih, dodeljana su i specijalna priznanja uspešnim preduzetnicama za u različitim segmentima poslovanja, u kom su postigle zapaženi uspeh na domaćem i inostranom tržištu.

Igor Brkanović
(Vera Šćepanović)

Vlasnica preduzeća "Bag" Vera Šćepanović dobitnica je priznanja za društveno odgovorno poslovanje.

Igor Brkanović
(Maruška Topalović)

Maruška Topalović, vlasnica studija "Maruška", lauretkinja je specijalne nagrade za razvoj kvalitetnog proizvoda iz Srbije, dok je urednica "Ekonometra" i magazina "Biznis" Radojka Nikolić nosilac priznanja za medijsku promociju ženskog prduzetništva.

Igor Brkanović
(Radojka Nikolić)

Specijalna nagrada "Zlatni cvet", ustanovljena ove godine za one firme koje ispunjavaju više kriterijuma u obe osnovne kategorije, uručena je Kseniji Fekete Cvetković, vlasnici spoljno-trgovinskog preduzeća "Al Grosso".

Igor Brkanović
(Ksenija Fekete Cvetković)

Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena i koordinatorka Ženskog biznis kluba rekla je da je žensko preduzetništvo je vitalan deo srpske privrede spreman za dalji proces integracija.

- I ove godine naša nagrada postiže svoj cilj i menja sliku o doprinosu žena u razvoju ekonomije Srbije. Od prošle dodele nagrada svet je ušao u ekonomsku krizu i stavio pred preduzetnice značajan zadatak - da održe održati poslovanje i sačuvaju radna mesta. Sigurna sam da će i ova kriza izroditi mnoge nove preduzetnice, jer je tako bilo i u ranijim vremenima. Na ovogodišnji konkurs su pristigle prijave iz svih delova Srbije što nas dodatno ohrabruje da nastavimo da podržavamo žensko preduzetništvo - rekla je Olivera Popović.

Igor Brkanović
(Olivera Popović)

U radu komisije za treću dodelu nagrada "Cvet uspeha za ženu zmaja" učestvovale su ugledne predstavnice domaćih i stranih insitucija i organizacija, privrednog sektora. Članice komisije za dodelu nagrade "najevroskija" ženska firma bile su direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Vesna Perić, direktorka Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije pri USAID-u Ana S. Trbović, predsednica Udruženja poslovnih žena i koordinatorka Ženskog biznis kluba Olivera Popović, vlasnica i direktorka kompanije "Aura" Mila Litvinjenko, pomoćnica ministra u Ministarstu ekonomije i regionalnog razvoja Jelena Marjanović, direktorka BAS programa EBRD-a za Srbiju Bojana Vukosavljević.

Pobednicu u kategoriji za naj model zapošljavanja izabrale su državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Snežana Lakićević Stojačić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Radmila Bukumirić Katić, predsednica Udruženja poslovnih žena Sanja Popović Pantić, potpredsednica UPŽ i koordinatorka Ženskog biznis kluba Olivera Popović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Natalija Mićunović, direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu Tamara Samardžić i preduzetnica i prošlogodišnja dobitnica "Cveta uspeha za ženu zmaja" Sonja Veljković.

Evropska nedelja preduzetništva

Manifestacija "Cvet uspeha za ženu zmaja" dobila i međunarodno priznanje jer je Evropska komisija u godini u kojoj obeležava Prvu evropsku nedelju preduzetništva manifestaciju Udruženja poslovnih žena uvrstila u svoj zvanični program.

Igor Brkanović
(Sanja Popović Pantić)

- Zahvaljujući angažovanju čelnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, posebno pomoćnika ministra i nacionalnog koordinatora ervropskog projekta obeležavanja prve nedelje preduzetništva Igora Mrkanovića, "Cvet uspeha za ženu zmaja" naći će se u zvaničnom programu Evropske komisije koja se u junu sprovodi u 33 evropske zemlje- rekla je Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena.

Igor Brkanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja podsetio je da je Branka Radovanović, suvlasnica firme "Pstech" izabrana od strane Evropske komisije za predstavnika Srbije u obeležavanju ovogodišnje globalne nedelje preduzetništva u junu.

Igor Brkanović

- Tokom te nedelje, osim objavljivanja brošure u kojoj će se naći "Pstech", biće organizovano 1.200 manifestacija koje promovišu preduzetnički duh i doprinos preduzetničke populacije evropskoj privredi. Srbija je iako nije zemlja članica niti kandidat, pozvana da učestvuje u manifestaciji, jer je prepoznat uspeh u kreiranju i razvoju malih i srednjih preduzeća. U Srbiji će biti organizovano oko 40 događaja kojim će se ta nedelja preduzetništva obeležiti - rekao je Mrkanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.