Izvor: eKapija | Sreda, 13.02.2019.| 17:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvorena Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka - Svi proizvodi na proveri dva puta mesečno

Ilustracija (Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)
Svi proizvođači mleka moraće dva puta mesečno da testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka, najavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Beogradu.

Kako je objasnila, sve analize će biti besplatne, pri čemu će svaki proizvođač dobiti smernice o tome šta da preduzme ukoliko postoje odstupanja u kvalitetu njihovih proizvoda od evropskih standarda, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

- To što Srbija sada ima akreditovanu Nacionalnu laboratoriju za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište - istakla je Ana Branbić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će Srbija u maju ili junu dobiti laboratoriju za bezbednost hrane, dok je Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka važna kako bi se utvrdio kvalitet mleka i mlečnih proizvoda na tržištu.

- Postojanje nacionalnih, akreditovanih laboratorija za kontrolu hrane važno je i za ispunjavanje uslova za otvaranje Poglavlja 12, koje se odnosi na bezbednost hrane - istakao je Nedimović.

On je, govoreći o usklađenosti sa evropskim standardima vrednosti aflatoksina u mleku, rekao da naša zemlja teži ka tome, ali da je i dalje dozvoljeni nivo aflatoksina u Srbiji 0,25 mikrograma po litru, dok je u zemljama EU 0,05 grama.

- Srbija izvozi mleko u zemlje u okruženju i standardi su usklađeni sa njihovom regulativom. Nemamo velike količine mleka da bi mogli da izvozimo u EU - naveo je ministar i podsetio na to da je dozvoljeni nivo aflatoksina za SAD 0,5 mikrograma po litru.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je otvaranje nove akreditovane laboratorije za ispitivanje mleka važan korak ne samo u unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane u Srbiji, već i za put Srbije ka članstvu u EU.

Fabrici je podvukao da je Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost i kvalitet hrane, najkompleksnije i tehnički najzahtevnije poglavlje u procesu pregovora o članstvu u EU.

- Srbija zaslužuje da ima najbolje standarde po pitanju kvaliteta hrane, a ovaj centar predstavlja dodatno ohrabrenje u procesu pristupanja Srbije EU - rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, 4,5 mil EUR, od ukupno 8 mil EUR koliko je EU izdvojila za Direkciju, uloženo je u rekonstrukciju centra, a ostatak za obuke zaposlenih.

Ministarka za evropske intergracije Jadranka Joksimović napomenula je da je EU finansirala projekat sa 8 mil EUR, dok je Vlada Srbije učestvovala sa približno 3 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.