Izvor: Tanjug | Sreda, 13.02.2019.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

U TENT-u počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova

TENT
U Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu danas je počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vredna više od 167 mil EUR, koji će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta.

Postavljanju kamena temeljaca tog postrojenja prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama, direktor Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto, potpredsednik kompanije Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe (MHPS) Takanori Nakamoto i v.d. direktor JP EPS Milorad Grčić.

Ministar Antić izjavio je da je ovo značajan dan za budućnost Elektroprivrede Srbije, kao i Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, koja sa svojih 1.750 megavata, bez sumnje predstavlja stub energetskog sistema zemlje.

- Zato posebnu pažnju pružamo održavanju veka te elektrane koja je izgrađena još sedamdesetih godina i koja danas mora da se prilagođava standardima EU, posebno u oblasti životne sredine - rekao je Antić novinarima.

Kaže da su u tom cilju u TENT-u urađena tri ključna segmenta koja su važna za zaštitu životne sredine.

Prvi u nizu je, dodaje Antić, smanjenje zagađenja praškastih materija, koje je rešeno izgradnjom elektrofiltera na svim blokovima TENT-a.

Drugi segment je smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja meseca biće sprovedeno i na bloku A4.

- Najveći segment je odsumporavanje dimnih gasova, čija izgradnja kreće danas i to zahvaljujući Vladi Japana i JICA, koji su nam dali povoljan zajam - rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je 167 mil EUR, rok otplate kredita je 15 godina, grejs period pet godina, a fiksna kamatna stopa 0,6% godišnje.

Kaže da će nakon izgradnje postrojenja emisija ispuštanja sumpor-dioksida biti devet puta manja i iznosiće 7.800 tona i ukazuje da je do sada prosečna emisija SO2 iznosila oko 74.000 tona godišnje.

- Nakon nizgradnje uklopićemo se u zahteve EU, po kojima je standard koncentracije SO2 u dimnom gasu manji od 200 miligrama po metru kubnom - naveo je ministar.

Najavljuje da će država nastaviti sa modernizacijom objekata Elektroprivrede Srbije, ali i ulagati u zaštitu životne sredine, u koju je do sada uloženo 300 mil EUR.

Prema njegovim rečima, 60% domaćih kompanija učestvovace u izgradnji postrojenja za odsumporavanje.

Direktor EPS-a Grčić rekao je da će se sistem za odsumporavanje dimnih gasova graditi za četiri bloka TENT-a A - A3, A4, A5 i A6, snage po 350 megavata.

Prema njegovim rečima rok realizacije projekta je 3,5 godine, a to postrojenje kako kaže omogućiće nastavak rada elektrane za najmanje 20 godina.

Najavio je da će ove godine početi obnova u TENT-u blokova A1 i A2, koji su najstariji i čija će revitalizacija trajati nekoliko godina.

Rok za izgradnju postrojenja je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je 2011. godine potpisan sporazum o zajmu za njegovo finansiranje izmedu JP EPS i JICA.

Ugovor o izgradnji postrojenja između EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je 8. septembra 2017. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.