NavMenu

U TENT-u počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova

Izvor: Tanjug Sreda, 13.02.2019. 15:45
Komentari
Podeli
TENT (Foto: Zdravko Lončar)TENT
U Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu danas je počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vredna više od 167 mil EUR, koji će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta.

Postavljanju kamena temeljaca tog postrojenja prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama, direktor Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto, potpredsednik kompanije Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe (MHPS) Takanori Nakamoto i v.d. direktor JP EPS Milorad Grčić.

Ministar Antić izjavio je da je ovo značajan dan za budućnost Elektroprivrede Srbije, kao i Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, koja sa svojih 1.750 megavata, bez sumnje predstavlja stub energetskog sistema zemlje.

- Zato posebnu pažnju pružamo održavanju veka te elektrane koja je izgrađena još sedamdesetih godina i koja danas mora da se prilagođava standardima EU, posebno u oblasti životne sredine - rekao je Antić novinarima.

Kaže da su u tom cilju u TENT-u urađena tri ključna segmenta koja su važna za zaštitu životne sredine.

Prvi u nizu je, dodaje Antić, smanjenje zagađenja praškastih materija, koje je rešeno izgradnjom elektrofiltera na svim blokovima TENT-a.

Drugi segment je smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja meseca biće sprovedeno i na bloku A4.

- Najveći segment je odsumporavanje dimnih gasova, čija izgradnja kreće danas i to zahvaljujući Vladi Japana i JICA, koji su nam dali povoljan zajam - rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je 167 mil EUR, rok otplate kredita je 15 godina, grejs period pet godina, a fiksna kamatna stopa 0,6% godišnje.

Kaže da će nakon izgradnje postrojenja emisija ispuštanja sumpor-dioksida biti devet puta manja i iznosiće 7.800 tona i ukazuje da je do sada prosečna emisija SO2 iznosila oko 74.000 tona godišnje.

- Nakon nizgradnje uklopićemo se u zahteve EU, po kojima je standard koncentracije SO2 u dimnom gasu manji od 200 miligrama po metru kubnom - naveo je ministar.


Najavljuje da će država nastaviti sa modernizacijom objekata Elektroprivrede Srbije, ali i ulagati u zaštitu životne sredine, u koju je do sada uloženo 300 mil EUR.

Prema njegovim rečima, 60% domaćih kompanija učestvovace u izgradnji postrojenja za odsumporavanje.

Direktor EPS-a Grčić rekao je da će se sistem za odsumporavanje dimnih gasova graditi za četiri bloka TENT-a A - A3, A4, A5 i A6, snage po 350 megavata.

Prema njegovim rečima rok realizacije projekta je 3,5 godine, a to postrojenje kako kaže omogućiće nastavak rada elektrane za najmanje 20 godina.

Najavio je da će ove godine početi obnova u TENT-u blokova A1 i A2, koji su najstariji i čija će revitalizacija trajati nekoliko godina.

Rok za izgradnju postrojenja je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je 2011. godine potpisan sporazum o zajmu za njegovo finansiranje izmedu JP EPS i JICA.

Ugovor o izgradnji postrojenja između EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je 8. septembra 2017. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.