NavMenu

Predstavljen projekat "100 najvećih" u Srbiji - Godišnji prihod kompanija 34 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 13.02.2019. 15:10
Komentari
Podeli
Vojislav Lazarević i Ana KneževićVojislav Lazarević i Ana Knežević
Ukupan prihod koji je u 2017. godini ostvarilo stotinu najuspešnijih kompanija u regionu iznosi približno 100 mlrd EUR. U Srbiji sto najvećih kompanija ostvaruje prihod u iznosu od 34 mlrd EUR, u Sloveniji 29, Hrvatskoj 24, Bosni i Hercegovini 11 i u Crnoj Gori četiri milijarde evra, zbog čega se najuspešnije i najstabilnije kompanije s pravom smatraju nosiocima poslovanja i razvoja lokalnih tržišta, istaknuto je danas na konferenciji za medije kojom je najavljen početak realizacije projekta "100 najvećih" u Srbiji.

- Od ukupnog broja novoosnovanih kompanija, drugu godinu poslovanja dočeka pet odsto manje kompanija, ali mnogo interesantniji je podatak da se ovaj broj u poslednje tri godine povećao za 139%. Takođe, tokom prethodne tri godine sa radom je prestalo oko 10.000 kompanija, što čini 22% novoosnovanih kompanija u istom periodu - izjavio je Marko Radojičić analitički partner projekta 100 najvećih iz firme Cube Team.

Predstavljajući regionalni projekat koji već više od jedne decenije nastoji da obezbedi bolje uslove za male kompanije i promoviše najuspešnije primere poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima širom regiona, direktorka "100 najvećih" Ana Knežević istakla je da su umrežavanje i promocija, kao i adekvatna edukacija, faktori koji umnogome odlučuju ne samo o uspehu već i o opstanku kompanija u Srbiji.

- Projekat kroz aktivne kampanje, istraživanja, skupove i panel diskusije teži da obezbedi podršku privrednim subjektima na lokalnim tržištima regiona. Drugi, podjednako važan cilj jeste da promovišemo stabilne kompanije kao najbolji primer poslovanja i putokaz za one koji prave prve korake u svom biznisu. Njihov rad predstavljamo kroz publikaciju "100 najvećih", jednu od značajnijih u ovom delu Evrope. Ovaj poslovni godišnjak jedinstven je po tome što sadrži potpuno objektivne rang liste sa hiljadu najboljih kompanija razvrstanih prema ukupnom prihodu, dobiti, izvozu, investicijama i brojnim drugim parametrima poslovanja - naglasila je Ana Knežević.

Imajući u vidu odgovornost i opredeljenost Privredne komore Srbije, ugledne institucije koja znacajno pomaže aktivnosti i programe razvoja privrede Srbije, zahvalni smo što ste podržali projekat 100 najvećih u okviru statusa Institucioni partner, istakla je Knežević.

"100 najvećih" ove godine se pod sloganom Množimo prilike, delimo uspehe po prvi put realizuje u Srbiji u partnerstvu sa Addiko bankom, koja je prepoznata kao primer uspešnog poslovanja i aktivan učesnik u stvaranju boljih uslova i poslovne klime na lokalnom tržištu.

Predsednik Izvršnog odbora Addiko banke Vojislav Lazarević izrazio je zadovoljstvo učešćem banke u projektu koji ima regionalni karakter i podstiče saradnju i umrežavanje najuspešnijih kompanija.

- Addiko Grupa posluje u šest zemalja regiona i u kratkom vremenskom roku uspela je da postane prepoznatljiv brend na regionalnom tržištu i lider u digitalnoj transformaciji u bankarskom sektoru. U biznisu je posebno važno poverenje klijenata. Mi u Addiko banci, pre svega, nastojimo da pratimo potrebe i zahteve svojih klijenata i istovremeno ponudimo visok kvalitet proizvoda i usluga. To je naša preporuka i za uspešne kompanije i za one koji tek prave prve poslovne korake - istakao je Lazarević.

Projekat 100 najvećih autor je i digitalnog pečata, namenjenog kompanijama koje zauzmu svoje mesto u istoimenoj publikaciji i na rang listi najboljih u zemlji. Pečat je svojevrsna potvrda da je kompanija svojim finansijskim performansama (prihodi, neto rezultat, broj zaposlenih i vrednost izvoza) ušla u rang 100 najvećih, poslovala bez gubitaka u 2017. godini, imala aktivan status kompanije i bankovnih računa na dan 31.12.2018.

Svečano predstavljanje godišnje publikacije i proglašenje 100 najboljih predstavlja značajan poslovni događaj koji okuplja najuspešnije privrednike u zemljama regiona, a projekat je do sada uspešno realizovan u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju PKS-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.