Izvor: Agroklub | Sreda, 13.02.2019.| 13:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država vraća 70% vrednosti polise za osiguranje poljoprivredne proizvodnje - Useve trenutno osigurava tek svaki deseti poljoprivrednik

Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)
Poljoprivrednicima Zlatiborskog, Moravičkog i Kolubarskog okruga koji osiguraju proizvodnju država će vratiti 70% vrednosti polise. Za ostale povraćaj ostaje 40% uz najavu da će osiguranje i dalje biti jedina mera u poljoprivredi u kojoj se tolerišu istovremeni podsticaji iz nacionalnog i lokalnog budžeta.

- Paprika koja je probušena bila, samo su nju priznali, koja je udarena nisu priznali. I kad je došlo za naplatu, samo 22% sam naplatio - rekao je Srđan Ljubisavljev iz Banatskog Brestovca, a prenosi RTS.

Vladimir Lazarov iz Omoljice, s druge strane, kaže da je 2013. godine imao totalnu štetu na 50 hektara što mu je isplaćeno, a cifra je bila u milionima, tako da, kako ističe, višestruko se isplati.

- Po isplati štete bez prigovora su samo oni koji su dobro pročitali polisu, a njih je malo, kao i oni koji znaju da se pad kvaliteta voća dopunski osigurava - kažu osiguravači.

U te dopunske rizike spadaju i poplava, mraz, suša... Za osiguranje od suše poljoprivrednici su zainteresovani, ali ne i osiguranja - kažu zato što nema dovoljno referentnih stanica koje mere količinu padavina.

U Srbiji je osigurano 15% biljne proizvodnje i svega 5% stočnog fonda. Na povećanje broja osiguranih poljoprivrednika, trebalo bi da utiče uredba kojom je država povećala subvenciju za osiguranu proizvodnju sa 40 na 70% u Moravičkom, Zlatiborskom i Kolubarskom okrugu, prenosi RTS.

- To su prostori gde imamo najviše proizvodnje u voćarstvu gde bude i najviše štete. Samim tim za državu je ogroman gubitak ukoliko joj za tih 40% padne proizvodnja u tom sektoru bilo da je reč o šljivi, bilo da je reč o malini to je problem i to se u krajnjoj liniji odražava na naš spoljno trgovinski potencijal - kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Poljoprivredno osiguranje je u Evropskoj uniji uslov za subvencije država. U Srbiji nije, ali se osiguravajuće kuće bore za to. U 2018. prodali su agrarne polise za dve milijarde dinara. Na ime šteta isplatili su dva miliona dinara više.

Agroekonomisti kažu da bi mogle da pomogunu i banke - ako bi se te polise uzimale kao garancija za kredit.

- Jednostavno osigurava svoj rod i to je isto neka uloga banaka da u sprezi sa osiguravajućim kućama sa ministarstvom i savetodavnim službama da urade više na popularizaciji i edukaciji poljoprivrednika o osiguranju - rekla je Zorica Vasiljević sa Poljoprivrednog fakulteta.

Bez subvencija za osiguranje voća u proseku treba izvojiti od 120 do 180.000 dinara po hektaru, za ratarske kulture dve-tri hiljade dinara po hektaru, za muzne krave od osam do 10.000 dinara po grlu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.