Izvor: Novosti | Sreda, 13.02.2019.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpska fabrika stakla Paraćin traži stečaj kao spas od prinudne naplate

Ilustracija
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Tek što je rešenje o obustavljanju stečaja u paraćinskoj Staklari postalo pravosnažno, pred Privrednim sudom u Kragujevcu se ponovo našao predlog za pokretanje stečajnog postupka u pomenutom preduzeću!

Ovoga puta - tražeći spas od prinudne naplate zbog ogromnih dugova i blokiranog računa - predlog je po odluci Nadzornog odbora podnela sama Srpska fabrika stakla, ali sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Kako je navedeno u predlogu za sopstveni stečaj, računi fabrike su u neprekidnoj blokadi od 29. marta prošle godine, za iznos koji premašuje 628 miliona dinara, pa je konstatovano da postoji takozvana trajnija nesposobnost plaćanja...

Postupajući po ovom predlogu, stečajni sudija Branislav Jovović je 8. februara doneo Rešenje kojim je odredio mere obezbeđenja radi sprečavanja promene finansijskog i imovinskog položaja dužnika, koje će važiti do okončanja postupka, a najduže šest meseci.

Istovremeno, bivši stečajni upravnik Saša Jovanović je imenovan za privremenog upravnika, a Paraćincima je još značajnije to što odsad postoji zabrana sprovođenje izvršenja i prinudne naplate.

Međutim, sudija Jovović je Zaključkom naložio Srpskoj fabrici stakla da u roku od osam dana uredi UPPR - tako što će dostaviti procenu vrednosti imovine, izjave većinskih poverilaca o tome da su saglasni sa planom reorganizacije, te vanredni finansijski izveštaj.

Kako Novosti nezvanično saznaju, Staklaru su minule sedmice ponovo posetili predstavnici Vetropaka koji su, svojevremeno, bili zainteresovani za kupovinu pogona ambalaže. Ponovno pojavljivanje ove firme u Paraćinu je iznova pokrenulo priče o mogućoj prodaji fabrike - ovoga puta iz stečaja, što znači bez dugova i obaveza prema radnicima...

Vest o tome da je Staklara samu sebe prijavila za stečaj je obelodanjena tokom drugog protesta otpuštenih radnika održanog 8. februara - istoga dana kada se na oglasnoj tabli kragujevačkog suda pojavilo pomenuto Rešenje.

Iako su bivši radnici ponovili stav po kojem neće odustati od povratka u Srpsku fabriku stakla, nova situacija bi mogla da utiče na promenu takve strategije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.