NavMenu

ECDL - evropska računarska vozačka dozvola

Izvor: eKapija Sreda, 10.06.2009. 14:32
Komentari
Podeli

ECDL - European Computer Driving LicenceECDL - European Computer Driving Licence

ECDL tj. evropska računarska vozačka dozvola je međunarodno priznata potvrda informatičke pismenosti, koja garantuje vlasniku poznavanje rada na računaru prema ECDL normi.

ECDL norme definišu postupke uvođenja i primene programa provere znanja za sledeće programske celine:

1. Osnove informacione tehnologije,
2. Korišćenje računara i upravljanje datotekama,
3. Obrada teksta,
4. Tabelarne kalkulacije,
5. Baze podataka,
6. Prezentacije,
7. Informacije i komunikacije.

Program je namenjen svima koji žele da se obrazuju i da potvrde znanja u korišćenju personalnog računara i navedenih korisnickih veština, što im omogućava lakše zapošljavanje u zemlji i inostranstvu, a sprovodi se putem nacionalnih informatičkih društava (kod nas je to JISA - Jedinstveni Informatički Savez Srbije), koja u Evropi, moraju da budu članovi Evropskog udruženja informatičkih društava (The Council of European Profesional Informatics Societies - CEPIS), www.cepis.org, koji je osnovao Fondaciju sa ciljem sprovođenja ECDL koncepcije u svetu.

Kako dobiti diplomu?

Ovlašćene škole i centri za testiranje, kao što je TO-NET d.o.o. Novi sad, održavaju polaganje ispita, koji su usklađeni sa zahtevima ECDL programa. Nakon pohađanja kursa ili samostalne pripreme, polaže se ispit za pojedini modul. Položeni ispiti se evidentiraju u indeksu polaznika u Srbiji i ECDL bazi podataka.

Ako kandidat ima tražena znanja, može da se prijavi za testiranje bilo kom centru, a nakon uspešno položenih svih ispita dobija ECDL diplomu, koja je priznata u celom svetu.

izvor : www.to-net.rs

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.