NavMenu

AERS dao saglasnost na Plan razvoja prenosnog sistema EMS-a za period 2018-2027.

Izvor: eKapija Utorak, 12.02.2019. 15:29
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) je doneo odluku o davanju saglasnosti na Plan razvoja prenosnog sistema za period 2018-2027. godina i Plan investicija u prenosni sistem za period 2018-2020. godina koje je kao operator prenosnog sistema donela Elektromreža Srbije (EMS), saopšteno je na sajtu AERS-a.

Plan razvoja prenosnog sistema za period od deset godina je urađen u skladu sa Zakonom o energetici i u skladu je sa Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine Programom za ostvarivanje Strategije.

Kao prioritetni ciljevi i aktivnosti su obezbeđenje sigurnog snabdevanja električnom energijom, razvoj tržišta električne energije na nacionalnom i regionalnom nivou i povećanje prenosnih kapaciteta i razvoj koridora preko Republike Srbije koji imaju regionalni i panevropski značaj. Kao osnov za planiranje razvoja prenosnog sistema korišćene su potrebe operatora distributivnog sistema za izgradnjom novih objekata, potrebe za razvojem proizvodnog sistema Republike Srbije, pregled obrađenih zahteva za priključenje objekata na prenosni sistem i potrebe EMS-a u okviru projekata povezivanja sa susednim sistemima, kao i potrebe rekonstrukcije elektroenergetske mreže.

U planu investicija za period od tri godine, opisane su investicione potrebe sa nacionalnog, regionalnog i evropskog aspekta, čija realizacija ima značajan uticaj na povećanje prenosnih kapaciteta u regionalnoj prenosnoj mreži, a samim tim i na razvoj tržišta električne energije u Evropi.

Sa nacionalnog aspekata obuhvaćene su potrebe za izgradnjom elektroenergetske infrastrukture koje će omogućiti povećanje prenosnih kapaciteta, razvoj tržišta na nacionalnom nivou, povećanje pouzdanosti prenosnog sistema i sigurnosti snabdevanja potrošača i povećanu mogućnost priključivanja novih konvencionalnih i obnovljivih izvora električne energije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.