NavMenu

Rast bruto deviznih rezervi NBS - Vrednost u januaru 11,34 mlrd EUR

Izvor: eKapija Utorak, 12.02.2019. 12:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)Ilustracija
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara iznosile su 11,34 mlrd EUR, što je za 84,6 mil EUR više u odnosu na decembar 2018. godine, dok je u odnosu na kraj januara 2018. ta cifra viša za 1,69 mlrd EUR, saopštila je Narodna banka Srbije.

Iz Centralne banke ističu da se deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 181% i više od pet meseci uvoza robe i usluga, "što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama".

Neto devizne rezerve na kraju januara iznosile su 8,97 mil EUR, što je za 124 mil EUR više u odnosu na prethodni mesec.


- Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru u najvećoj meri je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu - neto priliv u iznosu od 75 mil EUR (priliv od 190 mil EUR po osnovu dodatne svop aukcije i odliv 115 mil EUR po osnovu saldiranja intervencija na domaćem deviznom tržištu), saopšteno je iz NBS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.