Izvor: Tanjug | Utorak, 12.02.2019.| 11:21

U Srbiji posluje 1.500 online prodavnica - Njih 70 sertifikovano oznakom poverenja e-trustmark

Ilustracija (Foto: Rido/shutterstock.com)
U Srbiji ima više od 1.500 internet prodavnica, a trenutno je sertifikovano i u procesu sertifikacije oznakom poverenja u internet trgovini - E-trustmark - njih 70.

Proces sertifikacije i dodele E-trustmark oznake poverenja u Srbiji započet je 2012. godine projektom Razvoj elektronskog poslovanja, a preko ove oznake poverenja potrošači mogu da prepoznaju kvalitetne internet prodavnice.

- Trgovci uvođenjem oznake dobijaju dodatni način da provere da li je njihovo online poslovanje usklađeno sa važećim zakonima. Novčane kazne za pojedine prekršaje zakona kreću se od 300 hiljada do 2 miliona dinara, pa je to značajan motiv za sertifikovanje web prodavnice - kaže Nebojša Đurić sa E- trustmark portala.

On ocenjuje da su domaći kupci zakonodavstvom dovoljno zaštićeni u e-trgovini ali su kod trgovaca "u velikoj meri prisutni propusti i neusklađenost čak i sa osnovnim zakonskim obavezama" što je "rezultat pre svega loše informisanosti i neadekvatne edukovanosti etrgovaca".

Greške se javljaju u delu informisanja potrošača o njihovim pravima pre kupovine u internet prodavnici, navodi Đurić.

Dodaje da "na primer ne postoje informacije o pravu potrošača na odustanak od ugovora u roku od 14 dana i da je trgovac odgovoran za saobraznost robe 2 godine, kao i da se neadekvatno upotrebljaav termin garancija".

Proces sertifikacije za dobijanje oznake poverenja "E-trustmark" traje 10-15 dana a proverava se od identiteta web trgovca do procene usklađenosti njegove web prodavnice sa trenutno važećim zakonima, i usklađenost sa pravilima dobre prakse.

Jednom dobijena ova oznaka poverenja važi godinu dana, kaže Đurić i dodaje da je do sada tokom sertifikacije odbijeno desetak sajtova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.