Izvor: Capital | Utorak, 12.02.2019.| 09:05

RS planira da ukine podsticaje za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora

Ilustracija (Foto: shuttestock.com )
Vlast Republike Srpske planira da ukine subvencionisanje proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora i da naknada, koju za to plaćaju građani, ne bude više uvećavana.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede RS Luka Petrović rekao je da Evropa zahteva da se proizvodi struja iz obnovljivih izvora, ali da je ERS tu bila u zaostatku, te da su mnogi privatnici napravili MHE ili solarne elektrane.

- Na taj način se uvećava dio izdvajanja na računu građana. Međutim, mi smo sada odlučili da idemo u izmenu zakonskih propisa i da nema više subvencionisanja i da se građanima ne uvećava izdvajanje za ekologiju. To ćemo postići izmenom propisa u Narodnoj skupštini, Vladi i Regulatornoj komisiji za energetiku - rekao je Petrović u intervjuu za Herceg televiziju.

Što se tiče obnovljivih izvora, dodao je da je to jedan segment promjena, a da je drugi da će ERS ličnim sredstvima izgraditi solarnu elektranu, te da se gradi Vjetropark Hrgud.

- To ćemo raditi da ne opterećujemo građane na računima - rekao je Petrović i dodao da ERS ubuduće može računati i na prihode od zelenih seftifikata.

Krajem prošle godine Vlаdа Republike Srpske je odobrilа zаhtev Regulаtorne komisije zа energetiku (RERS) dа se jediničnа nаknаdа sа 0,0044 KM iz 2018. u ovoj godini povećа nа 0,0075 po kilovat času. Tako će građanima januarski računi za struju biti uvećаni od 0,9 do 1,5%.

Taj novac usmerava se proizvođačima električne energije iz obnovnljivih izvora, jer je RS potpisnicа obаvezа evropske Energetske zаjednice kojima se definiše i udeo obnovljivih izvorа energije u ukupnoj proizvodnji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.