Izvor: Balkan Green Energy News | Ponedeljak, 11.02.2019.| 17:22

Sve manje malih hidroelektrana u Evropi - Obnovljivi izvori energije pre svega vetar i sunce

Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ) Janez Kopaz rekao je da je intenzitet gradnje malih hidroelektrana (MHE) u zemljama Evropske unije mnogo manji nego nekada, ali da on takve projekte ne bi definitivno ni odbacio, ali ni podržao.

Kako je preneo Insajder, Kopač je na pitanje o iskustvu evropskih zemalja kada je reč o MHE izjavio da se projekti na rekama uglavnom obustavljaju, kao i da je intenzitet izgradnje ovih postrojenja u Evropi mnogo manji nego u prošlim decenijama.

- Obnovljivi izvori energije (OIE) su danas pre svega vetar i sunce. Mi podržavamo OIE, ali imamo u pravnom okviru Energetske zajednice i Direktivu o uticaju na okolinu i svaki projekat mora ići kroz procenu i ako je procena negativna, onda projekta nema. Tako da ne bih definitivno ni odbacio takve projekte, niti bih ih definitivno podržao - rekao je on posle sednice skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku na kojoj je predstavio Godišnji izveštaj Sekretarijata EnZ o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike.

On je naveo najsvežiji primer Albanije, koja je, kako je rekao, zaustavila gradnju svih hidroelektrana (HE).

- Istina je da se tamo Direktiva o uticaju na okolinu u prošlosti nije puno poštovala - rekao je Kopač, i dodao da ne može da komentariše situaciju u pojedinačnim projektima.

Albanska ministarka za energetiku i infrastrukturu Belinda Balkuku je izjavila pre nekoliko dana da će zaustaviti izgradnju novih HE i pokrenuti istragu o 182 dozvole izdate za izgradnju 440 postrojenja.

Kada je reč o Srbiji, krajem januara je više hiljada građana iz cele zemlje na protestu "Kaži glasno NE za MHE" u Beogradu zatražilo da se odmah zaustavi gradnja MHE.

Reagovalo je i Nacionalno udruženje malih hidroelektrana koje je saopštilo da je protest politizacija nečega što ne bi trebalo da bude politika, kao i da MHE imaju najmanji uticaj na životnu sredinu od svih OIE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.