Izvor: eKapija | Ponedeljak, 11.02.2019.| 16:10

Nova zgrada tuzlanskog aerodroma u funkciji od maja - U 2019. očekuju 624.000 putnika

(Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com )
Izgradnja nove zgrade Međunarodnog aerodroma Tuzla privedena je kraju, javlja RTV Tuzla, i kreće faza uređenja enterijera terminala.

- Nadam se, u odnosu na tendersku i zakonsku proceduru, da ćemo te radove završiti oko aprila kako bismo zvanično otvarenje zgrade Aerodroma mogli da imamo krajem aprila ili početkom maja meseca - rekao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Modernizacija će za sobom ostaviti moderne šaltere za prijem i otprem putnika.

- Intencija je bila prilikom projektovanja ovog terminala da u jednom vršnom satu možemo opslužiti dva aviona AirBUS 320 što smo i učinili. Tačno je da su naši dolasci i posle naše rekonstrukcije ostali mali. Shodno našem projektu na ovom terminalu, vrlo brzo ćemo napraviti novu rekonstrukciju još jednog gejta - ulaz za dolazne putnike zbog bolje funkcije protoka putnika pri samom ulasku - rekao je Karasalihović.

Međunarodni aerodrom Tuzla vrlo brzo postaće i jedini koji će avionima, ma odakle i kuda leteli, moći da ponude i avionsko gorivo.

- Mislim da ćemo u toku februara dobiti i upotrebnu dozvolu od nadležnih organa kako bismo taj naš projekat pustili u funkciju. Imperativ nam je da to završimo do početka aprila i bićemo u situaciji da kvalitetno snabdevamo, sve avio-kompanije avio-gorivom - dodaje.

Na površini od skoro 900 m2 biće izgrađen i atrij. On će biti smešten levo od glavnog ulaza u centralnu zgradu i to na terenu koji trenutno služi kao parking. U njemu će se naći suvenirnice, agencije za rent-a-car usluge, turističke organizacije, menjačnice i sve one usluge koje će biti tu da olakšaju i dodatno unaprede boravak svih putnika, ali i zaposlenih na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Iako se raduju novoj zgradi veruju kako će i ona, vrlo brzo, biti mala.

- Kapaciteti i ono što je dugoročno potrebno MAT-u u ovom trenutku ne zadovoljavaju. Nećemo moći u narednih 5-6 godina da koristimo ove kapacitete. Nadam se i uveren sam da će oni biti daleko veći i da će biti veća potreba kako bismo mogli da opslužimo veći broj putnika - zaključuje direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

A putnika bi u ovoj godini moglo biti, prognozira se, i do 624.000.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.