NavMenu

U Nišu održan prvi Miticon meetup - Studenti slušali o IT izazovima u 2019.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.02.2019. 11:53
Komentari
Podeli
Bogdan Mitić sa studentima (Foto: Miticon)Bogdan Mitić sa studentima
U Nišu je održan prvi Miticon meetup pod nazivom TechRight u organizaciji kreativne agencije Miticon.

Sa željom da se bave tehnologijom u 2019. godini i nadalje, veliki broj studenata Elektronskog fakulteta u Nišu, ali i ljudi iz zainteresovanih za ovu oblast slušao je predavanja na 5 različitih tema.

Meetup je otvorilo predavanje predsednika Miticona Bogdana Mitića, pod nazivom "Baviti se tehnologijom na pravi način u 2019. godini" - o tome šta se događa u IT industriji i zašto ga zovu "četvrta industrijska revolucija".

- Jedan od trendova, što zanima sve ljude, je da nema više privatnosti. Sa mobilnim telefonima konstantno se skupljaju informacije o nama, a koristi se veštačka inteligencija da se te informacije na neki način iskoriste - za dobro i za loše. To je u stvari trend koji zadnjih par godina je krenuo i sada uzeo maha - kaže Bogdan Mitić - predsednik Miticona.

On je objasnio da je za mlade koji žele da se bave tehnologijom šansa upravo u tehnologijama kao što je Big Data i u svemu u vezi sa njima - skupljanje informacija, procesovanje i veštačka inteligencija. Suština je da se iz tih informacija izvlače neki konkretni, upotrebljivi zaključci, odluke i proizilaze neke akcije.

- I to će da zadre u sve industrije. Već se aktivno koristi, recimo, na berzama. U Americi je preko 90% berze veštačka inteligencija - kupuje i prodaje akcije. To više ne rade ljudi. U medicinskoj industriji to je već dobro uzelo maha, a da ne govorim o svim drugim oblastima, kao što je marketing - navodi Mitić.


On kaže da nam uskoro slede veliki izazovi dok otkrivamo šta raditi sa svime što se postiglo u tehnologiji.

- Šta raditi sa veštačkom inteligencijom koja uči sama sebe i koja se razvija u pravcu koji mi ne znamo, ne možemo da kontrolišemo. Sigurno će biti i "Black Mirror" stvari, ali sigurno će biti i pozitivnih. Poenta je da skrenemo pažnju da to više nije naučna fantastika. Da se to dešava. Da se kompletno svi telefonski pozivi, recimo, trenutno u Americi snimaju. Niko ne zna šta će da se uradi sa tim informacijama, ali trenutno od 100% informacija koje se snime, samo se 1% koristi. Ostalo se snima, znajući da će nam biti od koristi kasnije, ali kako? Ili štete, ako neko hoće da veruje u one negativne strane toga - istakao je Mitić na predavanju.

Miticon meetup - TechRight prvo je u nizu predavanja koje ova firma planira da organizuje u budućnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.