Izvor: RTV | Ponedeljak, 11.02.2019.| 09:44

Uređenje Vizitorskog centra Ludaškog jezera

Na severu Srbije nalazi se Ludaško jezero koje predstavlja raj za ornitologe zbog staništa za gnežđenje ptica i istraživačke ornitološke stanice. Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero, već više godina na Ludašu ostvaruje dugogodišnju ideju upravljača, ispašu autohtonom rasom goveda, jedinkama podolskog govečeta. Krajem 2017. godine je započela ispaša sivim govedom i već su primećeni rezultati.

U okviru projekta Revitalizacija ostrva Roža Šandor u Specijalnom rezervatu prirode Ludaško jezero, realizuje se program revitalizacije vegetacije na lokaciji u režimu II stepena zaštite na ostrvu-ispašom koza. Javno preduzeće Palić Ludaš realizuje tri IPA prekogranička projekat između Srbije i Mađarske.

U okviru projekta "Održivo upravljanje vlažnim staništima prekograničnog vodozahvata jezera Palić i Ludaš realizuje se monitoring voda.

Glavni partner u Srbiji Građevinski fakultet u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu, a sa mađarske strane je partner "Eötvös József" Fakultet u Baji, Univerziteta u Segedinu. Projekat se bavi istraživanjem vodozahvata na celom slivnom području. Pored monitoringa voda, radi se i monitoring indikatorskih grupa živih organizama.

Drugi projekat nosi naziv "Novi pristup u eko i etnoturizmu: Kapacitet i kompetencija".

Nosilac projekta je Zavod za farmaciju, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, partneri su još Univerzitet u Segedinu i Institut za nizijsko šumarstvo Univerzitet u Novom Sadu.

Kroz projekat se realizuje adaptacija Vizitorskog centra na Ludašu, posetilačka infrastruktura, prezentaciona bašta sa vrstama lekovitog bilja koje može da se nađe na području Rezervata.

Treći prekogranični IPA projekat obuhvata aktivnosti i monitoringa invazivnih vrsta, analize banke semena u zemljištu, postavljanje mernih stanica za merenje koncentracije polena u vazduhu, mehaničko i hemijsko suzbijanje ambrozije, edukativne aktivnosti i izradu baze podataka invazivnih biljaka na teritoriji naših zaštićenih područja.

Tamaš Vinko, stručni saradnik za zaštitu prirode i zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda rekao je da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine aplicirao na IPA program prekogranične saradnje Mađarska - Srbija u okviru drugog poziva sa projektom Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta.

- Aktivnosti se realizuju na svim našim zaštićenim područjima, kao i na teritoriji Nacionalnog parka Kiškunšag, u Mađarskoj. Partner Pokrajinskom sekretarijatu je Univerzitet Pallasz Athéné iz Kečkemeta. Projekat se realizuje do 2019. godine. Na projektu je angažovano i Javno preduzeće Palić-Ludaš kroz aktivnosti na monitoringu i kartiranju invazivnih vrsta na zaštićenim područjima u sklopu projekta - mkazao je Tamaš Vinko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.