Izvor: Gradnja.rs | Ponedeljak, 11.02.2019.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fascinantna kuća ogledala na Alpima koja reflektuje prirodu (FOTO)

(Foto: Stefan Altenburger (copyright Doug Aitken))
Američki umetnik Doug Atiken izradio je jedinstvenu kuću na Alpima u Švajvarskoj koje ne samo što reflektuje okolinu, već i nestaje u njoj!

Čitava površina ove kuće praktično je popločana ogledalima – njima je prekriven svaki milimetar fasade, kao i unutrašnji zidovi. Jedini delovi kuće u kojima ne možete da se ogledate zapravo su njen krov, pod i plafon. Štaviše, posmatrajući okolinu iz središta kuće postiže se maltene pravi kaledioskopski efekat, budući da odrazi u ogledalima počinju da se mešaju s panoramom pred očima posmatrača.

Originalni objekat je iz Amerike donet na Alpe u delovima, ne bi li ga majstori spojili na licu mesta… i popločali ogledalima.

Inače, staklena struktura ovde je dograđena na klasičnu rančersku kuću kakve su se u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog veka zidale u američkim predgrađima. Atiken je naglasio da mu je bilo posebno drago što je dobio priliku da se poigra sa ovako generičkim dizajnom i što je od njega uspeo da napravi nešto egzotično.

Gradnja u zimu?

Još jedna zanimljivost u vezi sa ovom kućom je to što je ona građena tokom zime, što se na Alpima gotovo nikad ne radi, piše Dezeen.

Originalni objekat je iz Amerike donet na Alpe u delovima, ne bi li ga majstori spojili na licu mesta.

Naravno, kuća kao takva prvenstveno će služiti kao umetnički eksponat i retka turistička atrakcija u ovom gradiću blizu Berna. Objekat je podignut za potrebe godišnje izložbe Frequencies: Elevation 1049, koja je održana u Gstaadtu.

Fotografije: Stefan Altenburger (kopirajt Doug Aitken)


Fotogalerija
Kuća ogledala na Alpima

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.