Izvor: RTCG | Nedelja, 10.02.2019.| 15:45

Počelo 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja

Ilustracija
Nakon uspešno završenog testiranja i kalibracije opreme, počelo je 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, koje vrši norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean, saopšteno je iz crnogorske Uprave za ugljovodonike.

Planirano je da geofizičko istraživanje traje osam dana rada, ukoliko sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole.

Od 7. do 9. novembra brod Ramform Titan je pripremao aktivnosti za prikupljanje podataka.

- Priprema je obuhvatala spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 6,5 kilometara i prateće opreme neophodne da bi se dobio reflektovani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D geofizičkog snimanja – navodi se u saopštenju.

Kako podsećaju, istraživački brod Ramform Titan uplovio je u crnogorske vode 6. februara, a taj brod za prikupljanje podataka prate dva broda za podršku - Sanco Sea i Thor Freya.

- Sve mere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine sprovode se u skladu sa smernicama iz Elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu ovih aktivnosti, koji je usvojen od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine - saopšteno je iz Uprava za ugljovodonike.

Monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljen je pre početka istražnih aktivnosti.

Kako je saopšteno iz Uprave za ugljovodonike, ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vreme kako bi se rezultati mogli uporediti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.