Izvor: Novosti | Subota, 09.02.2019.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Splavovima taksa po kvadratu - Do kraja februara popis svih objekata

Splavovi na obalama Save i Dunava do kraja februara konačno će biti popisani i, poput drugih ugostiteljskih objekata, plaćaće Gradu Beogradu određenu nadoknadu. Ovo je izjavio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i istakao da će JVP Beogradvode u narednih dvadesetak dana evidentirati sve splavove u zonama u kojima je dozvoljeno njihovo postavljanje.

- Želimo da znamo o kom broju splavova je reč, da napravimo novi plan plutajućih objekata na teritoriji Beograda do juna i da tada na sednici Skupštine grada donesemo odluku da oni, koji obavljaju privrednu aktivnost, moraju da plaćaju nadoknadu Gradu. Do sada, vlasnici splavova nisu plaćali nikakvu nadoknadu, a sada će se ona plaćati po kvadratnom metru i svi plutajući objekti koji se nalaze u dozvoljenim zonama nastaviće da obavljaju svoju delatnost - rekao je Nikodijević.

Međutim, on objašnjava da će, ukoliko se nadoknada ne bude plaćala, Grad raspisati licitaciju za to mesto i izdati prostor zainteresovanima.

Inače, Novosti su pisale da su gradske vlasti godinama odlagale da donesu plan o postavljanju splavova na obale prestoničkih reka, te je ova oblast do danas ostala prilično haotična. Slabo se primenjivala i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju plovila na delu obale i vodnog prostora na teritoriji Beograda, prema kojoj je trebalo da inspektori obilaze obale i slikaju objekte, a komunalci da pišu kazne.

Kontrole skoro da i nije bilo, a prema nezvaničnim procenama na prestoničkim rekama ima na stotine klubova, restorana, sportskih klubova, i oko 4.000 splavova vikend kuća.

NEPREKIDNI STRUČNI NADZOR

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević krajem januara rekao je da lučke kapetanije i inspekcija za bezbednost plovidbe izlaze na teren i kontrolišu objekte na vodi. Međutim, kako je istakao Kovačević, kontrolu otežava to što ne postoje odgovarajuće odluke u ovoj oblasti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.