NavMenu

Prvi makedonski elektromobil - U fiću stavljaju motor na struju!

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 08.02.2019. 11:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)Ilustracija
BB Classic Cars, firma koja se bavi restauracijom oldtajmera, predstavila je prvi makedonski električni automobil, koji je zapravo Fiat 600/Zastava 750 sa motorom na električni pogon umesto originalnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, javili su lokalni mediji.

Električni automobili koje pravi BB Classic Cars mogu da razviju maksimalnu brzinu of 130 km/h i da pređu 150 kilometara sa jednim punjenjem. Kompanija pravi četiri verzije ovog automobila, uključujući klasični gradski auto i sportski auto za trke, navodi se u izveštajima.

Vreme punjenja baterije je tri do pet sati na kućnom punjaču, i svega 15 minuta na brzim javnim punjačima. Automobil košta oko 20.000 EUR, a očekuje se da privuče uglavnom inostrane kupce.

U automobile se ugrađuju električni motori koje proizvodi nemačka kompanija Kessler. Ova kompanija je otvorila fabriku u Makedoniji, što omogućava da električni automobili firme BB Classic Cars nose oznaku "Proizvedeno u Makedoniji", rekao je na prezentaciji predstavnik makedonske kompanije.

Projekat je razvijen uz finansijsku podršku makedonskog Fonda za inovacije i tehnološki razvoj, navodi se u medijiskim izveštajima.

Prednosti električnih automobila su, između ostalog, upotreba obnovljivih izvora energije (OIE), nezavisnost od fosilnih goriva, nizak nivo buke i niski troškovi održavanja.


Popularni automobil Zastava 750, iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, poznat pod nadimkom "Fića", bio je jugoslovenska verzija Fijata 600, a proizvodio se u fabrici automobila Zastava u Kragujevcu.

Projekat makedonske firme označiće povratak fiće, koji se ne proizvodi još od sredine osamdesetih godina, na ulice makedonske prestonice Skoplja.

Osim toga, vlasnici starih fića, čije su školjke dobro očuvane, mogu uz pomoć tima BB Classis Cars pretvoriti svoje vozilo u električno, pišu makedonski mediji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.