Izvor: Glas zapadne Srbije | Petak, 08.02.2019.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grejanje na biomasu Zlatiborskom okrugu do kraja 2019, uskoro i tenderi

(Foto: sabath/shutterstock.com)
Nacionalna asocijacija za biomasu i GIZ DIKTI program "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji" uz podršku opštine Nova Varoš održali su radionicu o drvnim gorivima i logističkim centrima za drvnu biomasu.

- Cilj radionice jeste da predstvaniike lokalnih samouprava, prerađivače drveta, prozvođače drvnih goriva informišemo o situaciji na tržištu, razvoju korišćenja drvnih goriva i logističkim centrima za drvnu biomasu. Bavili smo se utvrđivanjem kvaliteta drvnih goriva. Ono što je bitno jeste da se kotlovi na drvnu sečku biraju prema raspoloživosti i kvalitetu biomase koju imamo, a ne obrnuto - izjavio je Vojislav Milijić, potpredsednik Nacionalne Asocijacije za biomasu SERBIO.

Do kraja godine grejanje na biomasu trebalo bi da se uvede u pojedinim opštinama Zlatiborskog okruga, a direktor JP Srbijašume u Prijepolju, Nikola Jelić, kaže da će u narednom periodu biti raspisani tenderi.

- Već sledeće godine možemo očekivati da uđemo u izvođačke projekte. Sistem za grejanje u Novoj Varoš star je oko 35 – 40 godina, urušen je i u poprilično lošem stanju. Radićemo kotlarnicu za biomasu ispod nove osnovne škole i odatle ćemo toplotnom energijom snabdevati ostale škole i muzej. Nećemo koristiti pelet, već drvnu sečku jer to ima i ekonomske i ekološke benefite - rekao je Jelić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.