NavMenu

EU smanjila prognozu ekonomskog rasta za 2019.

Izvor: Beta Četvrtak, 07.02.2019. 18:07
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Evropska komisija smanjila je prognozu rasta za 19 zemalja koje koriste evro za 2019. godinu, navodeći da je čak i ta niža procena vrlo neizvesna zbog usporavanja privrednog rasta Kine i slabljenja globalne trgovine.

Komisija je smanjila prognoziran rast za ovu godinu na 1,3% sa 1,9% koliko je bilo predviđeno u ranijem izveštaju objavljenom na jesen. Privredni rast evrozone je prošle godine verovatno iznosio 1,9%, što predstavlja usporavanje sa desetogodišnjeg maksimuma 2017. od 2,4%.

Nemačka, Italija i Holandija su zabeležile znatna smanjenja predviđenog rasta.

Niz rizika preti evropskim i svetskim privredama, uključujući usporavanje privrednog rasta Kine, trgovinski spor između SAD i Kine, koji je doneo nove uvozne poreze, i mogućnost da Britanija napusti EU u martu na haotičan način, bez odobravanja prelaznog sporazuma. Među drugim rizicima su i nagle promene na finansijskim tržištima.

Komisija je danas naglasila da ne može da predvidi koliko loše bi te problematične oblasti mogle da ispadnu.

- Visok nivo neizvesnosti okružuje ekonomsku prognozu - navodi se u izveštaju u kome se dodaje da su tenzije vezane za trgovinu, koje su neko vreme vršile pritisak, donekle oslabile, ali da i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost.


Kineska privredna aktivnost se moguće usporava brže nego što je očekivano i globalna finansijska tržišta i mnoga tržišta u razvoju su osetljiva na nagle promene u osećanju rizika i očekivanjima rasta, navodi se u izveštaju. Smanjena je prognoza rasta i za Nemačku, najveću privredu u evrozoni, sa 1,8 na 1,1% za 2019. godinu kao rezultat oslabljenog rasta izvoza i "razočaravajuće" domaće potrošnje. Komisija je smanjila svoju prognozu rasta evrozone za 2020. na 1,6 sa 1,7%, koliko je bilo u njenoj jesenjoj prognozi.

Za svih 28 zemalja članica EU prognoza rasta za 2019. je smanjena na 1,5% sa 1,9%, i za 2020. na 1,7 sa 1,8%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.