Izvor: Tanjug | Četvrtak, 07.02.2019.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Volkswagen u proizvodnju električnih vozila ulaže 80 mlrd EUR - Cilj svetsko liderstvo

(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Nemački automobilski div Volkswagen (VW) najavio je da kreće u realizaciju svog ambiciozog plana da postane globalni lider na tržištu električnih vozila, u šta ulaže 80 mlrd EUR.

Ako kompanija uspe u svojoj nameri, to će biti zahvaljujući radikalnoj i rizičnoj strategiji "rođenoj" nakon najvećeg skandala u njegovoj istoriji - dizelgejta, piše Rojters.

Ova masivna investicija treba da omogući kompaniji profitabilnu masovnu proizvodnju električnih vozila, a tome se nijedan proizvođač automobila u svetu još nije približio.

Do sada, planovi o proizvodnji električnih vozila glavnih automobilskih kompanija imali jedan glavni cilj - da se zaštiti dobit stečena prodajom konvencionalnih automobila uz visoku maržu, tako što će floti dodavati dovoljno vozila s nultom emisijom kako bi zadovoljili propise o čistom vazduhu.

Volkswagen planira da poveća godišnju proizvodnju električnih automobila na tri miliona jedinica do 2025. godine u odnosu na prošlogodišnjih 40 hiljada.

Nemački div veruje da će mu veličina kompanije pružiti prednost u pravljenju električnih vozila, koja neće koštati više od sadašnjeg golfa, čija je cena oko 20.000 EUR, tako što će koristiti svoju nabavnu moć, kao najveći proizvođač automobila i kamiona u svetu, da smanji troškove.

S budžetom za proizvodnju e-vozila VW je nadmašio svog najvećeg konkurenta, Daimlera, koji je za tu svrhu izdvojio 42 mlrd USD, dodaje britanska agencija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.