Izvor: Politika | Četvrtak, 07.02.2019.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usred zime na Goču zatvorena skijališta - Potrebna dodatna ulaganja u stazu, sistem za veštačko osnežavanje, tabač za sneg, motorne sanke

Ilustracija (Foto: Biserka Stojanovic/shutterstock.com)
Lepo skijalište za početnike i rekreativce, na padinama Goča iznad Vrnjačke Banje, taman što je postalo posećenije, zatvoreno je. Republička inspekcija čelnicima banje naložila je dodatno investiranje u opremu zbog veće sigurnosti skijaša, a, pošto u opštinskom budžetu za to nema novca, odlučeno je da do ispunjenja tih uslova nema skijanja.

– Morali smo da reagujemo jer nemamo gorsku službu spasavanja, sigurnosne ograde, specijalne sanke, mogućnost za dolazak i odlazak helikoptera u slučaju većih nesreća... Stoga smo odlučili da staze privremeno zatvorimo. Za bezbedno skijanje, produženje staza i skijaške sezone uz montažu sistema za veštačko osnežavanje potrebno je mnogo novca pa smo odlučili da raspišemo javni poziv za najam skijališta – objasnio je Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine.

Na poziv su se javile dve zainteresovane firme, jedna iz Beograda, a druga čak iz Atine.

– Za dodatno opremanje skijališta, zbog sigurnosti i produženja perioda skijanja uz izgradnju akumulacionog jezera, nabavku savremenog tabača staza, topova za veštačko osnežavanja staza, koje bi bile znatno duže od sadašnjih pet stotina metara potrebno je i do pola miliona evra. To je mnogo za opštinski budžet a skijanje u blizini je od velikog značaja za bogatiju ponudu brojnih banjskih hotela. Zato mislim da će se već u martu znati ko će na višegodišnji period dobiti pravo na upravljanje skijalištem, uz neophodno investiranje. Tako bi za sledeću zimu Vrnjačka Banja opet imala zimske sportove u turističkoj ponudi – kaže Dušan Radović, direktor sportskog centra u Vrnjačkoj Banji.

Skijanja već tri godine nema ni na suprotnoj padini planine Goč, nedaleko od Kraljeva. Stari ski-lift je demontiran kao i uspinjača i sve je prodato u staro gvožđe da bi se, shodno sudskoj presudi, namirile zaostale plate radnika. Ovo skijalište ostalo je i bez tabača za sneg, motornih sanki...

Da bi se to obnovilo i ova strana Goča ponovo bila privlačna naročito za decu kao i minulih godina iz kase grada Kraljeva je 76 miliona dinara uloženo u gradnju novog dečijeg paviljona. Uz pomoć Ministarstva za sport obezbeđeno je i 30 miliona dinara za nabavku i montažu novog ski-lifta.

– U toku je izrada projekta, jer smo planirali produženje postojeće skijaške staze a tu se moramo dogovoriti i sa komšijama iz Vrnjačke Banje, jer bi onda delom ulazila i u njihovu teritoriju. No, to neće biti problem, ali pitanje je koliko će nam još novca biti potrebno da bi se i ovde obezbedio sistem za veštačko osnežavanje i ispunili najnoviji uslovi za bezbednost skijaša. Uz sve te nevolje nadamo se ipak da će i ova padina Goča ponovo biti skijalište, posebno za početnike, što je godinama bila pa je i dobila naziv "dečija planina" – kaže Ivan Milić, direktor ustanove Dečije odmaralište "Goč" u Kraljevu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.