Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.02.2019.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Putem informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet" prijavljeno više od 130.000 mališana

Ana Brnabić na prezentaciji projekta
Putem informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet" prijavljeno više od 130.000 beba, čime se roditeljima uštedelo više od 910.000 sati čekanja u redovima i više od 320 miliona dinara, saopštila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je prisustvovala prezentaciji u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu, povodom završetka druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet" - roditeljski dodatak, koji je uspešno uspostavljen u svim porodilištima u Srbiji.

Ona je tom prilikom istakla i da roditelji, bez obzira gde im je prebivalište, od sada iz svakog porodilišta u Srbiji mogu da upišu dete u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište i zdravstveno osiguranje, podnesu zahtev za dobijanje zdravstvene kartice, kao i da podnesu zahtev za roditeljski dodatak.

Informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet" integrisao je podatke iz porodilišta, centara za socijalni rad, službi dečje zaštite, povezao je baze Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ujedno, ovaj informacioni sistem je jedinstven i ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije.

Ranije su roditelji gubili silno vreme kako bi prijavili bebu. Danas se cela procedura završava u porodilištu za manje od 15 minuta. Sva dokumenta stižu roditeljima na kućnu adresu besplatno, a roditelji sva obaveštenja dobijaju putem SMS poruke ili na imejl. Ova usluga štedi vreme i novac građana, olakšava roditeljima prijavu deteta, jer je procedura brža i jednostavnija.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je početkom decembra uspostavila i poseban Kontakt centar za javnu upravu, u cilju podrške uvođenju novih digitalnih servisa eUprave i obezbeđivanja ujednačene primene. Centar je namenjen dvosmernoj komunikaciji sa zaposlenima u organima državne uprave i lokalne samouprave za projekte "Bebo, dobro došla na svet", eZUP, eInspektor i Lokalnu poresku administraciju. Kako bi se obezbedila i podrška u realnom vremenu, od 4. februara uspostavljena je i telefonska linija zaposlenima u porodilištima koji rade u informacionom sistemu "Bebo, dobro došla na svet".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.