Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.02.2019.| 11:03

Austrijsku penziju prima 27.195 građana u Srbiji - Uskoro novi sporazum o razmeni podataka dva fonda i veća primanja

(Foto: Ruslan Guzov/shutterstock.com)
Austrija plaća penzije za 27.195 korisnika penzionog fonda koji žive u Srbiji, a za 2.150 koji žive u Austriji plaća Srbija - izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, koji je juče u Beču razgovarao predsednikom Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije (PVA) Manfredom Anderleom o unapređenju saradnje.

Kako navodi Beta, a prenosi se na sajtu Republičkog fonda za penziono osiguranje, Đorđević je kazao da "ljudi kada odu u penziju žele da vreme posvete sebi, a ne administrativnim stvarima, i upravo je obaveza Austrije i Srbije da ih pojednostave".

On je rekao da Austrija i Srbija imaju odličnu saradnju, kao i penzioni fondovi dve zemlje, ali da uvek postoji prostor za dalje unapređenje.

Na sastanku se razgovaralo i o korišćenju naših rehabilitacionih centara, kao i o elektronskoj razmeni podataka.

Prema rečima Đorđevića, sredinom godine trebalo bi da sa Austrijom bude potpisan novi Sporazum o razmeni podataka između penzionih fondova koji će omogućiti veću kontrolu. To bi, kako su predstavnici Austrije rekli, trebalo da omogući i veće penzije za građane Srbije.


Austrijski penzioneri u srpske banje

Đorđević i Anderle su razgovarali i o mogućnostima sprovođenja rehabilitacije austrijskih korisnika i osiguranika srpskog porekla u srpskim banjama, imajući u vidu da će im oporavak biti brži i kvalitetniji ako se realizuje u matičnoj zemlji, a po uslovima i kvalitetu rehabilitacije kakav bi dobili i u austrijskim rehabilitacionim centrima.

- Budući da je prevencija invalidnosti u Austriji u nadležnosti Zavoda za penzijsko osiguranje, svaki novi vid saradnje, pa i rehabilitacija njihovih korisnika u srpskim banjama, sprovodila bi se uz partnerstvo i podršku Fonda PIO - navedeno je u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.