Izvor: Indikator | Četvrtak, 07.02.2019.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Američki fond HPS Investment Partners želi da preuzme Agrokor

(Foto: Goran Jakus/shutterstock.com)
Američki investicioni fond HPS Investment Partners sa sedištem u Njujorku zainteresiran je za učešće u refinansiranju roll-up kredita Agrokora vrednog 1,06 mlrd USD i već je u pregovorima s vanrednom Upravom koncerna, potvrđeno je Jutarnjem listu iz nekoliko izvora upoznatih sa stanjem u toj firmi, prenosi Indikator.

Štaviše, prema nekim informacijama, HPS Investment Partners želi da učestvuje i u vlasničkom restrukturiranju Agrokora, odnosno, istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije.

Iz Agrokora tu informaciju nisu želeli da komentarišu, ni da potvrde ni da demantuju, a ni iz HPS Investment Partnersa zasad nije stigao zvaničan komentar.

HPS Investment Partners je u septembru 2017. kupio "zdravi" deo Merkura, slovenačkog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju. Američki fond je, izjavila je tada stečajna upravnica Simona Gorjup, za Merkur platio 28,56 mil EUR, a sredstva je trebalo da budu iskorišćena za podmirenje dugova poveriocima, piše Jutarnji list.

Agrokor još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinansiranja roll-up kredita, a službene informacije govore da će se u refinansiranje ići u aprilu, pošto se formalno završi proces sprovođenja nagodbe poverilaca i s radom počne Agrokor pod novim imenom i sa sedištem u Holandiji. Ta informacija govori da su zasad svi razgovori tek preliminarne prirode, ali neki izvori tvrde kako se baš u razgovorima i u pregovorima s HPS-om dosad najdalje otišlo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.