NavMenu

Fiskalni savet predložio pet formula za usklađivanje penzija

Izvor: Beta Sreda, 06.02.2019. 17:05
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Fiskalni savet Srbije saopštio je da je 2019. godina "pravo, ali i poslednje vreme" da se usvoji formula za usklađivanje penzija. Ta formula je, kako se navodi, integralni deo penzijskih sistema u svim zemljama EU, uključujući i penzijski sistem Srbije od njegovih začetaka 1922. godine.

Prošle godine izmenjen je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je ukinuto usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prepušteno Vladi Srbije da, zavisno od rasta BDP, određuje visinu penzija.

- Fiskalni savet je, na osnovu međunarodnih i domaćih iskustava, predložio pet mogućih formula za usklađivanje penzija koje bi bile ekonomski održive i izdašnije od dosadašnje formule - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je prvi predlog da se penzije usklađuju s inflacijom i delom rasta BDP-a preko dva odsto, a drugi da se 50% penzije usklađuje sa inflacijom, a 50% sa rastom BDP-a. Treći predlog je da se 50% penzija usklađuje sa inflacijom, a 50% sa rastom prosečnih zarada, četvrti je da se 40% penzije usklađuje sa inflacijom i 60% sa rastom prosečnih zarada i peti da se 30% penzije usklađuje sa sa inflacijom, a 70% sa rastom ukupne mase zarada.

Najveći broj zemalja u EU usklađuje penzije na osnovu neke kombinacije rasta cena i rasta zarada.

Fiskalni savet je naveo da je pored odabira nove formule potrebno unaprediti i ojačati mehanizme fiskalnih pravila koji će obezbediti da se ukupni rashodi za penzije u budućnosti kreću u koridoru od 9,5 do 10,5% BDP-a. Cilj analize je, kako je navedeno, da se podstakne društvena diskusija kako bi nova formula bila rezultat "inkluzivnog procesa i uživala podršku što šireg kruga relevantnih društvenih aktera".


Dodaje se da se "upravo društveno razumevanje i podrška pokazuju ključnim za održivost javnih penzijskih sistema međugeneracijske solidarnosti".

- Preduslov za usvajanje nove formule za usklađivanje penzija je istrajavanje na uspešnom sprovođenju mera penzijske reforme iz 2014. i da se zbog populističkih zahtava ne menja Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se ukinuli ili ublažili penali za prevremeno penzionisanje jer u tom slučaju predložena formula za indeksaciju ne bi bila ekonomski održiva - naveo je Fiskalni savet.

Ocenjeno je da bi se usvajanjem nove formule za usklađivanje penzija u Srbiji postiglo da se "teško ostvarena finansijska konsolidacija penzijskog sistema pretoči u dugoročno sistemsko rešenje".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.