NavMenu

Obavezan adapter za televizor sa antenom - digitalizacija u Srbiji do 2012. godine

Izvor: Blic Ponedeljak, 08.06.2009. 08:57
Komentari
Podeli

Svi građani koji televizijske programe gledaju preko kućne antene, bez obzira na to da li imaju stare ili TV prijemnike novije generacije, do prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa 2012. godine moraće da nabave adaptere za televizore, jer u protivnom neće moći da gledaju televiziju. Cene adaptera u zavisnosti od tehnološkog standarda trenutno se kreću od 20 do 60 EUR, međutim, kako do sprovođenja digitalizacije ima još dve i po godine, procena je da će oni pojeftiniti. U povoljnijem položaju su građani koji televiziju gledaju preko kabla, satelita ili interneta, jer im adapteri neće trebati.

Rok za prelazak na digitalno emitovanje u svetu postavila je Međunarodna telekomunikaciona unija i on ističe 17. juna 2015. godine. Zemlje Evropske unije dogovorile su se da prelazak na digitalno emitovanje skrate do 2012. godine, a taj rok prihvatila je i Srbija.

- Potrebno je da se uspostavi sistem predajnika, odnosno da se izdvoji sistem za nacionalno emitovanje digitalnog programa. U sklopu toga neophodno je da se privede kraju izdvajanje emisione tehnike iz RTS i da oni preuzmu ulogu onih koji će održavati sistem nacionalnog emitovanja - kaže Slobodan Marković, specijalni savetnik ministra telekomunikacija.

Prelazak na digitalno emitovanje programa doneće puno pozitivnih stvari. Digitalizacija će omogućiti i edukaciju na daljinu, izdvajanje sportskih ili muzičkih programa sa celodnevnim emitovanjem, programe namenjene gledaocima sa posebnim potrebama, odloženo gledanje programa, titlove, elektronsku trgovinu i bankarstvo… ali i mnogo bolji kvalitet slike.

Međutim, građani koji televizijski program prate preko kućne antene, po uvođenju digitalnog emitovanja programa moraće da kupe adaptere za svoje televizore, kako bi mogli da nastave da gledaju program. Kada će i kako biti organizovana prodaja ovih uređaja, tek treba da se odluči, a trenutno su opticaju tri predložena modela. Prvi je da država subvencioniše prodaju adaptera za sve korisnike čije praćenje TV programa zavisi isključivo od antene, drugi da subvencioniše samo socijalno ugrožena domaćinstva, a treći da se olakšice odobre za one korisnike koji plaćaju RTV pretplatu.

Cena adaptera zavisiće od tehničkih standarda koji budu usvojeni, a prema ranijim najavama u Srbiji bi trebalo da se uvedu najsavremeniji standardi MPEG 4 i DVB T2 prema kome bi se u jedan kanal moglo smestiti 11 do 12 kanala. Adapteri trenutno koštaju od 20 do 60 EUR, a očekuje se da će do uvođenja digitalizacije cene pasti na 20 do 30 EUR. Važno je napomenuti da građanima koji televizijski program prate preko kabla, satelita ili interneta adapteri neće trebati.

Klasični televizori mahom iz Kine
Izbor običnih televizora je sve manji zato što su velike kompanije poput "Philips", "Sony" ili "Samsunga" prestali sa njihovom proizvodnjom. Na tržištu su sada zastupljene marke poput "vivax", "vox", "wega" ili "quadra", a 90% tih modela potiče sa kineskog tržišta. Osveženje slike ovih televizora je maksimalnih 50 Hz. Najčešći kupci ovih televizora su penzioneri.

Cene TV od 19.000 do 250.000 dinara
Cene televizora na tržištu razlikuju se u zavisnosti od marke i veličine ekrana. Tako se LCD televizori mogu pazariti za najmanje 19.000, a najviše za 250.000 dinara. Najjeftiniji plazma televizor košta oko 42.000, a najskuplji 252.000, dok se cene običnih televizora kreću od 8.000 do 19.000 dinara.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 08.06.09)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.