Izvor: eKapija | Sreda, 06.02.2019.| 16:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najviši predstavnici evropske železničke industrije u Beogradu

B2B sastanci u Železnicama Srbije
Kompanije članice Klastera železnica jugoistočne Evrope iz Srbije i ostalih zemalja regiona imaće priliku da od 31. marta do 5. aprila, u razgovorima sa američkim železničkim, metro i kargo kompanijama i dobavljačima američkih železnica, pronađu odgovarajuće partnere za izvoz svojih proizvoda i usluga.

Ovo je najavljeno o na skupu kompanija i menadžera iz pet evropskih klastera sa predstavnicima kompanija Infrastruktura Železnice Srbije, Srbija Voz i Srbija Kargo u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Klastera železnica jugoistočne Evrope, najveću šansu u SAD imaće kompanije koje imaju inovativna i savremena tehnološka rešenja, jer će tamo moći da ih predstave potencijalnim kupcima i sistem integratorima koji mogu biti partneri za plasman tih rešenja na veliko američko tržište, rečeno je na konferenciji čiji je organizator Klaster železnica jugoistočne Evrope, a domaćin Železnice Srbije.

Povod za organizovanje konferencije bio je panevropski projekat PERES (Promoting European Rail Excellence outSide EU), koji finansira Evropska komisija.

Konferenciji su prisustovale kompanije članice italijanskog klastera naprednih železničkih tehnologija DITECFER, Klastera nemačke pokrajine Donje Saksonije - BTS, vodeći francuski klaster transportnih tehnologija I-Trans i najveća britanska železnička asocijacija Rail Alliance.

U B2B delu skupa održano je više od 180 sastanaka predstavnika kompanija iz 12 evropskih zemalja, navodi se u saopštenju.

Direktor Klastera železnica jugoistočne Evrope, Milan Vučković, istakao je na skupu da je Klaster prva takva organizacija na Balkanu koja je kroz čvrsto povezivanje sa drugim evropskim klasterima i uz podršku EU omogućila kompanijama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja regiona ne samo umrežavanje sa evropskim partnerima, nego i izlaz na velika vanevropska tržišta.

Male i srednje kompanije iz zemalja regiona teško pronalaze sredstva da samostalno nastupe na tržištima najrazvijenijih zemalja sveta i važno je da se privredne asocijacije i klasteri u Srbiji i regionu osposobe da učestvuju u evropskim projektima i da njihovi članovi konkretno osete benefite od članstva, rečeno je na sastanku, a navodi se u saopštenju Klastera železnica jugoistočne Evrope.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.