Izvor: Beta | Nedelja, 07.06.2009.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

ŠKUNDRIĆ: Do 1. jula usvajanje dokumenta o stimulaciji cena struje dobijene iz obnovljivih izvora

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da će do 1. jula biti usvojen dokument o stimulaciji cena struje dobijene iz obnovljivih izvora.

Države preko fid-in tarifa stimulišu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, kao što su voda, vetar, sunce i biomasa, time što se energetske kompanije obavezuju da kupuju struju proizvedenu na taj način po višim cenama.

- Dokument kojim se određuju fid-in tarife je gotov i on će kao podzakonski akt biti dat u proceduru narednih dana - kazao je on.

- Komercijalna cena električne energije u Srbiji na veliko je ispod četiri evro centa po kilovat-času, a cena struje iz malih hidrocentrala biće između sedam i devet evro centi - kazao je ministar energetike.

Škundrić je naveo da će cena struje dobijene iz energije vetra biti 10 ili 10,5 evro centi po kilovat-času, a slična cena biće i za energiju dobijenu iz biomase ili komunalnog otpada.

Škundrić kaže da će mnogo viša cena biti struje na bazi sunčeve energije, ne precizirajući kolika, ali je dodao da Srbija ne očekuje značajna ulaganja u proizvodnju struje iz solarne energije.

Tagovi:
Petar Škundrić
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.