Izvor: eKapija | Sreda, 06.02.2019.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hemofarm spreman za početak primene EU Direktive o falsifikovanim lekovima

Ilustracija (Foto: fotoknips/shutterstock.com)
Nakon tri godine intenzivnog rada i ulaganja od oko 5 mil EUR, Hemofarm je spreman za 9. februar - dan početka primene EU Direktive o falsifikovanim lekovima.

Reč je o regulativi koja će od pomenutog datuma biti obavezujuća za sve subjekte u lancu farmaceutskog snabdevanja za tržište EU, a kojom se proizvođači i pacijenti štite od falsifikovanja lekova koji se izdaju na recept.

- Hemofarm ne samo da je 100% spreman za primenu ove regulative, već u Evropsku uniju uveliko isporučuje lekove koji ispunjavaju zahteve Direktive: sadrže jedinstvenu identifikacionu oznaku i oznaku za zaštitu od otvaranja. Tržište EU je za nas jedno od najvažnijih i zato smo spremni da uložimo višegodišnji rad u primenu traženih standarda - rekao je ovim povodom generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Upotreba falsifikovanih lekova jedna je od najozbiljnijih pretnji po zdravlje ljudi. Direktivom o falsifikovanim lekovima (FMD) Evropska unija uvodi sistem za praćenje legalnih lekova od proizvođača do pacijenata. Proizvođači će imati obavezu da stavljaju prethodno odobrene bezbednosne oznake na svako pakovanje. Ovi identifikacioni podaci će se čuvati u bazi podataka kojom upravlja Evropska organizacija za proveru autentičnosti lekova, a njihova autentičnost će se proveravati u apoteci skeniranjem 2D barkoda, saopštio je Hemofarm.

Ukupna investicija Hemofarma u implementaciju sistema koji ova EU direktiva zahteva, iznosi skoro 5 mil EUR i odnosi se na ulaganje u potrebnu opremu i servere. Hemofarm trenutno ima 2.662 FMD relevantna proizvoda, a od 1. januara ove godine sve te proizvode pakuje u skladu sa novom regulativom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.