Izvor: Beta | Sreda, 06.02.2019.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU zvanično zabranila spajanje Siemensa i Alstoma

Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com )
Evropska komisija zvanično je danas zabranila spajanje francuskog Alstoma i nemačkog Siemensa, ocenjujući u saopštenju da bi ono bilo štetno za konkurenciju na železničkom tržištu Unije. Ova odluka Komisije bila je očekivana i francuski ministar finansija Bruno Le Mer, koji je vrlo kritičan prema tom vetu, potvrdio je da će se to dogoditi i unapred je osudio.

Francuska i Nemačka su se nadale da bi novostvorena kompanija predstavljala globalnog konkurenta koji može da se suprotstavi Kini.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margarete Vestager rekla je danas da bi spajanje ove dve firme stvorilo monopol na evropskom tržištu, blokiralo fer konkurenciju u EU i dovelo do poskupljenja prevoza.

U svojoj odluci ona je odolela pritiscima iz dve najjače zemlje u Uniji.

- Siemens i Alstom su lideri u železničkoj industriji. Zabranili smo njihovo spajanje ,zato što kompanije nisu bile spremne da odgovore na našu ozbiljnu zabrinutost u vezi sa zaštitom konkurencije - rekla je Vestager na konferenciji za novinare u Briselu.

Alstom je poznat po proizvodnji francuskih brzih vozova TGV, a Siemens po nemačkim brzim vozovima ICE. Kompanije proizvode i sisteme za signalizaciju na železnici.

Evropska komisija od 1989. ima pravo veta na spajanja firmi, ali nije ga često koristila. Ona je u tri decenije odobrila više od 6.000 spajanja, a zabranila manje od 30. Odobrila je, na primer, spajanje cementara Lafarge i Holcim, zatim spajanje Air France-a i KLM-a, kao i formiranje evropskog aeronautičkog giganta EADS.

Francuski ministar Le Mer osudio je odluku i pre njenog donošenja nazivajući je "greškom" i navodeći da će ona "služiti ekonomskim i industrijskim interesima Kine" time što će blokirati stvaranje velike evropske grupe u oblasti železnice. Le Mer se založio za reviziju evropskih pravila o zaštiti konkurencije, ocenjujući da je odgovarajuće tržište za analizu konkurencije svetsko, a ne evropsko tržište.

Francuska i Nemačka želeli su da formiraju evropskog železničkog giganta koji bi mogao da bude konkurent kineskom državnom CRRC-u. Pariz i Berlin, kao i industrijalci, strahuju od konkurencije kineskog CRRC-a, broj dva u svetu u oblasti železnice koji je nastao spajanjem dve kineske državne firme.

Francuska i nemačka vlada su bile za spajanje, ali su uprave za zaštitu konkurencije u Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji i Španiji izrazile zabrinutost da bi nova kompanija imala dominantan položaj i da bi mogla da potisne manje proizvođače vozova i poveća cene na tržištu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.