NavMenu

Vlada donela uredbu o finansijskoj podršci aviolinijama od javnog interesa

Izvor: Politika Sreda, 06.02.2019. 15:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije je donela uredbu kojom je omogućila da pojedine aviolinije budu proglašene za linije od javnog interesa i uvela mogućnost kompenzacije avioprevoznicima na tim rutama.

Linije u javnom interesu, na osnovu uredbe donete 31. januara, mogu biti proglašene ako se odnose na rutu ka aerodromu koji opslužuje jedan ili više regiona u razvoju u Srbiji, kao i na rutama sa saobraćajem do 100.000 putnika godišnje ka bilo kom aerodromu.

Da bi bio proglašen javni interes za avioliniju, uslov je da prevoz drugim vidom saobraćaja ne zadovoljava potrebe regiona, da ne postoji komercijalni interes za obavljanje redovnog avio-prevoza, kao i da je linija značajna za privredni i društveni razvoj Srbije.

Uredba Vlade Srbije ostavlja mogućnost da se uspostavi aviolinija od javnog interesa i na osnovu bilateralnih i multilateralnih sporazuma. Za svaku avioliniju od javnog interesa prethodno se definišu obim saobraćaja, frekvencija letova, cene i uslovi prevoza i karateristike aviona.

Pogodnosti za avioprevoz na liniji u javnom interesu mogu obuhvatiti i kompenzaciju prevoziocu, propisuje uredba, ali ona ne sme da premaši iznos za pokriće neto troškova, odgovarajući prihod i razumnu dobit.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraća Zoran Ilić je prilikom prošlonedeljne posete Nišu, a nekoliko dana pre donošenja uredbe, najavio da će prve aviolinije od javnog značaja biti sa niškog aerodroma Konstantin Veliki. Ilić je tada najavio i raspisivanje javnog konkursa za prevoznike na takvim linijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.