NavMenu

Počinju istraživanja nafte između Bara i Buljarica

Izvor: Politika Sreda, 06.02.2019. 09:52
Komentari
Podeli
(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
U skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa koji Crna Gora ima sa grčkom kompanijom Energean, snimanje podmorja će početi u narednih desetak dana, a brod za 3D geofizičko snimanje na blokovima 30 i 26 stiže sutra, saopštila je crnogorska Uprava za ugljovodonike.

- Istraživanje će vršiti norveška kompanija PGS, a dolazak broda Ramform Titan, koji će vršiti 3D snimanje, kao i pratećih brodova Thor Freya i Sanco Sea Sea očekuje se u sredu 6. februara - navodi se u saopštenju uprave, prenosi RTCG.

Ramform Titan, kako su kazali, neće ući u Luku Bar, već će biti usidren oko milju od obale. Istraživaće se prostor između Bara i Buljarica ukupne površine 338 km2.

U Upravi očekuju da 3D geofizičko snimanje na blokovima 30 i 26 počne 10. februara i da traje osam dana.

Napominju da će sve mere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine biti sprovedene, prenosi Tanjug.

- Monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljeno je pre početka istražnih aktivnosti. Ova ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vreme kako bi se rezultati mogli uporediti - kazali su iz Uprave za ugljovodonike.

Uprava za ugljovodonike podseća da je ugovor sa grčkom kompanijom Energean potpisan u martu 2017. godine, a da se istražne aktivnosti odvijaju u skladu sa programom za Prvi istražni period.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.