NavMenu

Srbija postala punopravni član programa Erasmus plus

Izvor: RTS Utorak, 05.02.2019. 18:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: YanLev/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnik Evropske komisije i ministar za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Mladen Šarčević potpisali su u Briselu sporazum o punopravnom učešću Srbije u programu "Erasmus plus", koji raspolaže sa 14,7 mlrd EUR.

Ceremonija potpisivanja označava prelazak Srbije od partnera u zemlju unutar programa "Erasmus plus", saopštila je Evropska komisija, čiji je to program.

Sporazum o napretku Srbije u okvire programa "Erasmus plus" u sedištu Evropske komisije u Briselu potpisali su evropski komesar za obrazovanje, kulturu, malde i sport Tibor Navračič i srpski ministar za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

- Veoma sam zadovoljan što mogu da pozdravim Srbiju kao punopravnog člana Erasmus plus programa. Ovaj novi status omogućiće Srbiji učešće u još više aktivnosti koje obuhvataju oblasti višeg obrazovanja i omladine, započeće i svoje učešće u okviru sporta, stručnog obrazovanja i obuke kao i akcija za školu i obuke osoblja za obrazovanje odraslih - poručio je komesar Navračič pred ceremoniju potpisivanja.


Srbija je već bila aktivan partner u programu "Erasmus". Od 2014. godine oko 7.000 sprskih studenata i osoblja imalo je priliku da iskusi period učenja u inostranstvu. Istovremeno oko 4.300 Evropljana došlo je u Srbiju da uči ili predaje.

- Postajući zemlja programa Erasmus plus, Srbija učestvuje na ravnopravnoj osnovi sa zemljama članicama EU, kao što je to već slučaj sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Turskom i Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom - navode u Evropskoj komisiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.