NavMenu

U Čačku nema radnika kakvi su potrebni Vorwerku - Nudi se prekvalifikacija za nezaposlene i obuka u Nemačkoj

Izvor: Ozonpress Utorak, 05.02.2019. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)Ilustracija
U Čačku, na evidenciji nezaposlenih nema radnika sa stručnom spremom koju traži nemački Vorwerk, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje filijale u Čačku Saša Obradović. Kako je rekao, na evidenciji NZS-a više nema nijednog mašinskog, elektro ili saobraćajnog inženjera, a nema ni plastičara ni brizgača. Zbog toga će se narednih meseci svim nezaposlenim licima ponuditi prekvalifikacija za ona zanimanja koja su potrebna nemačkoj kompaniji.

-Prvi krug inženjera su već angažovali i oni su prošli obuku u Nemačkoj. Od 70 kandidata sa smera proizvodni menadžment izabrali su 10 koji će uvoditi u posao nove radnike. Očekujemo da će oni tu obuki završiti do početka marta, a u martu kreće novi konkurs za novi broj naših sugrađana koji će početi da rade u toj fabrici. Uglavnom nema struke koja se traži. To su plastičari, brizgači, ali to će biti prilika da svi oni koji žele prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju da se osposobe. Vorwerk je to prihvatio i to ćemo zajedno da radimo. Inženjerski kadar koji je već angažovan i primljen su inženjeri iz skoro cele Srbije, iz Ivanjice, Kragujevca, i oni dolaze da rade u Čačku. Konkurs je bio raspisan za celu Srbiju - podsetio je Obradović.

Prema evidenciji NZS, broj nezaposlenih u Čačku smanjen je za 1.211 u odnosu na 1. januar prošle godine, pa je trenutno nezaposlenih 7.200. Pored zapošljavanja, razlog smanjenja nezaposlenih je i masovan odlazak mladih u druge gradove, pre svega u Beograd, ali i van zemlje.

- Ono što je tendencija i što više primećujemo je da imamo sve više deficitarnih zanimanja u proizvodnim sferama, mašinski, građevinski sektor, tekstilstvo, ugostiteljstvo. Više nemamo nezaposlenih u ovom sektoru i sve je više nerealizovanih konkursa. Danas u Čačku nemate nezaposlenog nijednog mašinskog inženjera, nijednog saobraćajnog ili elektroinženjera, a do pre dve godine na evidenciji ih je bilo više od 40. Jedan deo apsorobovala je privreda, dosta dece je otišlo tražeči posao u drugim sredinama, ali imamo veliki odliv u inostranstvo. Narednih godina moramo razmišljati o merama za prekvalifikaciju, doobuka naših sugrađna iz onih suficitarnih zanimanja kao što su gimnazijalci, ekonomski tehničari, koji će morati da se prilagođavaju za proizvodna zanimanja za kojima vlada manjak radnika - najavio je Obradović.


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih pet godina kontigent radno sposobnog stanovništva smanjio se za 4.454 lica ili u proseku za 890 godišnje, što je itekako uticalo da se smanji i broj nezaposlenih u Čačku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.