NavMenu

Fintel Energija najavila gradnju najvećeg vetroparka u Srbiji i Evropi

Izvor: eKapija Utorak, 05.02.2019. 11:44
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Odbor Direktora kompanije Fintel Energija A.D. doneo je odluku o pokretanju ambicioznih projekata izgradnje novih vetroparkova, među kojima se nalazi i projekat razvoja najvećeg vetroparka na evropskom kontinentu. Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Tiziano Giovannetti najavio je da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije.

- Kompanija Fintel Energija A.D. je osnovala nove SPV-eve za razvoj novih projekata izgradnje vetroelektrana: Lipar d.o.o. (10 MW), Lipar 2 d.o.o (10 MW) i Maestralе Ring d.o.o. (572 MW). Projekat Maestrale Ring će biti najveća vetroelektrana koja se gradi na kopnu na celom evropskom kontinentu - rekao je Giovannetti. On je naglasio da će novi projekti biti u 100% vlasništvu kompanije Fintel Energija, kao i da će se nalaziti u regionu Vojvodine.

- Korakom koji smo danas napravili, kompanija će uspeti da poveća ukupnu instalisanu snagu vetroelektrana koje razvija sa 352 MW na 944 MW, čime bi se Fintel Energija pozicionirala u sam vrh evropskih kompanija za razvoj projekata izgradnje vetroelektrana - naveo je Giovannetti.

Odbor Direktora kompanije Fintel Energija A.D. sastao se po prvi put nakon uspešnog izlaska ove kompanije na Beogradsku Berzu u novembru prošle godine. Akcije kompanije Fintel Energija a.d. uključene su na Prime Listing Beogradske berze, najkvalitetniji segment domaćeg tržišta kapitala. Izlazak na Berzu usledio je nakon procesa Inicijalne javne ponude akcija kompanije Fintel Energija.


Fintel Energija A.D. je pionir u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gde posluje već čitavu deceniju i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji. U ovom periodu izgradila je i pustila u rad prva 2 vetroparka u Srbiji i privodi kraju izgradnju trećeg vetroparka (Košava faza 1). Fintel Energija trenutno radi na izgradnji druge faze projekta Košava koja će predstavljati proširenje postojeće vetroelektrane Košava snage 69 MW. Druga faza Košave sastojaće se od dodatnih 52 MW instalisane snage i finansiraće se kroz udruživanje lokalnih i međunarodnih Kreditora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.