NavMenu

Otvoren Kineski festival svetlosti na Kalemegdanu

Izvor: eKapija Utorak, 05.02.2019. 09:52
Komentari
Podeli
Otvaranjem izložbe Kineski festival svetla i vatrometom na Kalemegdanu, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, ministra za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo, obeležena je Kineska nova godina.

Tokom trajanja manifestacije pet umetnika, umetničkih grupa i kolektiva, svojim dinamičnim performansima, instalacijama i izložbama koje se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom, transformisaće Gradsku galeriju KC Grada i svake večeri publici ponuditi sasvim drugačije iskustvo.

Brnabić je, otvarajući izložbu lampiona koje je izradila kompanija Zigong Haitjen iz provincije Sečuan, rekla da će ona osvetljavati Beograd, koji je treći grad u svetu, posle Njujorka i Tokija, koji je 1980. godine uspostavio bratske odnose sa Pekingom. Premijerka je izrazila očekivanje da će uskoro u Beogradu biti otvoren Kineski kulturni centar koji je u izgradnji.

Sa namerom da zaobiđe tematske okvire, Beograd svetlosti se ove godine bavi zamišljanjem, osmišljanjem i promišljanjem pa će se među učesnicima naći umetnici, naučnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzičari. Zanimljivim i nesvakidašnjim programom u kome se prepliću umetnost, nauka i tehnologija, učesnici Beograda svetlosti poigraće se vizuelnom percepcijom posetilaca i zaintrigirati ih da i sami zamisle svetlost.

Poslednji dan Beograda svetlosti rezervisan je za radionicu SVETLUCANJE na kojoj će najmlađi imati priliku da izraze svoju kreativnost. Manifestacija će biti zatvorena THE LIGHTSCAPES javnom diskusijom o osvetljenju u gradu koju će voditi Beogradski svetlosni detektivi. Oni će pre same manifestacije zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima organizovati svetlosnu šetnju kroz grad.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Izložbu su realizovali Balkanopolis centar za modernu tradiciju i kompanija Zigong Haitjen uz podršku Ministarstva kulture i Ambasade NR Kine u Srbiji.

Svetlosne instalacije Panda, Godišnja doba, Čudesni jelen i Šapat pingvina mogu se videti do 24. februara, a lampioni će se paliti svakog dana u 17 časova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.