NavMenu

Šta je zadatak tehnologa za dozrevanje banana?

Izvor: eKapija Utorak, 05.02.2019. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: Leyla Ismet/shutterstock.com)
Kupovina voća, pa i banana, potrošaču je sasvim jednostavna i takva mora da bude. Voće izloženo u korpama, pa još ako je zrelo i naoko lepo, zar je to neka velika pamet?

A velika pamet ili tačnije jedan propisani put počinje zakonskim rešenjem, koje ne dozvoljava da se u Srbiju uvoze žute, odnosno zrele banane. Zbog toga svako ko uvozi ovo voće mora da kupi zelene, nedozrele banane, a da u našoj zemlji ima odgovarajuće prostore u kojima voće dozreva. Ti objekti se nazivaju zreonice i moraju da ispune vrlo stroge uslove, piše na blogu kompanije Delta holding.

Dozrevanje banana obavlja se u posebnim komorama. U njima se održava tačno određena temperatura i propisano atmosfersko okruženje. I tu dolazimo do posla tehnologa za dozrevanje banana. Njegov rad počinje kontrolom prijema robe, nastavlja se nadzorom skladištenja, zatim sledi navedena kontrola procesa dozrevanja i na kraju isporuka robe za dalju prodaju.

Da li se ovaj posao mogao nazvati nekako drugačije nego baš tehnolog za dozrevanje banana?

Poželjna kvalifikacija kandidata svakako je prehrambeni tehnolog voćarskog smera. Ipak, upućeni u posao skladištenja voća smatraju da ovaj zaposleni zaista ima mnoge posebne zadatke, drugačije od ostalih kolega - tehnologa. Sem opštih znanja o skladištenju, koja su nesporna i neophodna, mora odlično da poznaje karakteristike voća koje čuva i dozreva, jer od parametara koje on zadaje (a reč je o softverskom rešenju, celokupna kontrola odvija se putem kompjutera), zavisi da li ćemo dobiti voće ravnomerne zlatne boje, boje ćilibara, kakvo očekujemo da bude.


Dodatnu obuku on prolazi u Delta Agraru, u saradnji sa kompanijom koja proizvodi komore za dozrevanje, odnosno softver za upravljanje celim procesom.

Banana je inače jedna od najpopularnijih vrsta voća u Srbiji. Kod nas stiže sa područja Latinske Amerike, iz Ekvadora, Kolumbije, Kostarike… Tokom godinu dana uveze se banana u vrednosti oko 40 mil USD.

Kad sledeći put iz supermarketa ponesete svoju kesu banana, znajte da u Srbiju nisu stigle tako žute, zrele i ukusne. Između Latinske Amerike i naše trpeze, svoj posao je morao da odradi i tehnolog za dozrevanje banana. Makar ga i zvali nekako drugačije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.