NavMenu

Propada mogući lokalitet Starog Rasa - Neophodna ulaganja u arheološko nalazište Gradina-Postenje

Izvor: Novosti Ponedeljak, 04.02.2019. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Devteev)
Do arheološkog lokaliteta Gradina-Postenje, gde je - prema tvrdnjama akademika Jovanke Kalić i ekipe Filozofskog fakulteta iz Beograda koja je ovde godinama vršila velika arheološka istraživanja i konzervatorske radove bio Stari Ras - može se doći samo upornim pešačenjem, pola sata sa puta Novi Pazar-Raška, ili boljim terenskim vozilom.

Put do lokaliteta, prokopan i nasut pre više od 10 godina, odnela je voda, pa mnogi turisti, željni da obiđu Gradinu, gde je pronađeno nekoliko crkava i drugih vrednih ostatatka iz perioda Nemanjića, ili odustaju ili se odlučuju na pešačenja.

- Zbog nedostatka novca, na Gradini se ništa nije radilo duže od decenije. Lokalitet je u potpunom haosu i korovu, propada i ono što je konzervirano. Pošto postoji ozbiljna teza da je ovde bio Star Ras, a ne na Pazarištu kod Sopoćana, što je i dalje zvanična verzija, lokalitetu Gradina-Postenje bi trebalo posvetiti mnogo više pažnje, jer je interesovanje turista, naučnika i znatiželjnika koji dolaze u Novi Pazar za obilazak ovog lokaliteta ogromno - kaže Mirko Popovac, profesor i publicista iz Novog Pazara.

Iako je od Petrove crkve udaljena samo kilometar i po, a od magistralnog puta Raška-Novi Pazar kilometar, Gradina-Postenje je potpuno "izgubljena" i "nevidljiva", nema ni putokaza, pa se svako ko ovamo krene snalazi kako zna i ume.

- U gradu nema ni vodiča koji bi grupe turista poveo do Gradine, a izgleda ni para niti dobre volje da se put do ovog vrednog lokaliteta popravi - dodaje Popovac.

Mnogi žitelji Novog Pazara, pa i profesor Pupovac, žale što SANU nije organizovala naučni skup (bilo je najava da će ga organizovati) na kojem bi se raščistilo da li je Stari Ras bio na Pazarištu, kako "piše u knjigama", ili na Gradini-Postenja, kako tvrde neki od ozbiljnih naučnika u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.