NavMenu

Otkrivena rupa na Antarktiku skoro veličine Menhetna

Izvor: Radio 021 Ponedeljak, 04.02.2019. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: Dominik Van Opdenbosch/Unsplash)
Na antarktičkom glečeru nedavno je otkrivena ogromna šupljina, veličine dve trećine njujorškog Menhetna, koja se širi velikom brzinom, a ta pojava zabrinula je naučnike.

Ogromna rupa duboka blizu 300 metara otkrivena je na zapadnom delu Antarktika, saopšteno je iz labaratorije Nase, a kako su ocenili naučnici, ukupna veličina tog glečera odgovara veličini Floride, prenosi CNN.

- Veličina i širenje novootkrivene rupe naprosto su nas iznenadili. Šupljina je nekada bila ispunjena sa 14 milijardi tona leda, a većina ovog leda se otopila u protekle tri godine - saopštili su stručnjaci NASA.

Istraživači se nadaju da će posmatranjem donjeg dela glečera moći da izračunaju koliko brzo će se globalni nivo mora povećati kao odgovor na klimatske promene, a u samom procesu istraživanja, tim je koristio vazdušne i satelitske radare za otkrivanje šupljine.


- Godinama smo sumnjali da glečer nije bio čvrsto vezan za tlo ispod sebe. Zahvaljujući novoj generaciji satelita, konačno možemo da vidimo detalje - rekao je jedan od autora studije Erik Rignot.

Kako navodi CNN, to znači da glečer sadrži dovoljno leda da podigne nivo mora za malo više od 65 metara, kada bi došlo do otopljavanja.
Firme:
NASA SAD NASA SAD
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.