Izvor: Blic | Ponedeljak, 04.02.2019.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povišica za penzionere do 6% u 2019. godini

(Foto: I.Vukša)
Povećanje penzija u ovoj godini može se očekivati za decembar, i to za oko 5-6% u proseku, tvrde za Blic članovi Fiskalnog saveta.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže da nove procente povećanja treba pažljivo planirati u drugoj polovini ove godine, a primeniti ih tek od 2020.

- Objektivno je da povećanje u proseku iznosi oko 6%. Dobro je što smo u situaciji da razmišljamo o povećanju, a ne o tome da li plate i penzije treba da budu zamrznute ili, ne daj Bože, umanjene. Ali s druge strane, ne treba da upadamo u zamku da odmah po donošenju budžeta i dobrih budžetskih rezultata u prvim mesecima godine krenemo da licitiramo kada će i za koliko uslediti novo povećanje - ocenio je Vučković za Blic.

On je dodao da se odluka o povećanju donosi jednom godišnje, prilikom pravljenja budžeta.

I njegov kolega Nikola Altiparmakov kaže da penzioneri mogu računati na dodatno povećanje penzija.

- Ono bi moglo da iznosi od 5% do 6% bazira se na privrednom rastu zemlje, a odluku o povećanju bi trebalo očekivati krajem godine. Da li će u toku godine biti jednokratne pomoći koju su penzioneri dobijali ranijih godina, ne može da se kaže. Ono se ne vidi u budžetu za 2019. ali se nije videlo ni u 2018. ni 2017. godini - ocenio je Altiparmakov.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.