NavMenu

Gradnja Turskog toka kroz Srbiju još neizvesna - Problem opet Treći energetski paket EU?

Izvor: Politika/Beta Nedelja, 03.02.2019. 14:49
Komentari
Podeli
ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)ilustracija
Gasovod "Turski tok" mogao bi da "presuši" iz istih razloga iz kojoj je i "Južni", ukoliko Energetska zajednica u daljim razgovorima s Agencijom za energetiku Srbije ne nađe neko novo rešenje, piše Politika.

Iako je Srbija uslovno rečeno dobila pozitivno mišljenje Energetske zajednice (EZ) oko izuzeća od pristupa treće strane budućem gasovodu koji će ići kroz Srbiju i biti povezan na bugarski i mađarski nacionalni transportni sistem, to ne znači da gradnja može sutra da počne. Naprotiv. Biće tu još mnogo uslova koje će naša zemlja morati da ispuni da bi prvi ašov bio zaboden i prva cev položena, saznaje taj list iz izvora bliskih EZ.

I ovog puta je zapelo oko trećeg energetskog paketa, koji podrazumeva da "Gastrans", preduzeće koje bi gradilo gasovod preko Srbije, bude i vlasnik gasa i gasovoda, za šta je naša zemlja i zatražila mišljenje Energetske zajednice. Umesto pozitivnog odgovora, EZ je mišljenja da Srbija ipak u određenom procentu mora da omogući i trećim kompanijama da trguju gasom i transportuju gas preko ovog gasovoda, isključujući tako monopol srpske strane. Bez obzira na to što Rusi i Srbi plaćaju gradnju i dopremaju gas.

Ovo mišljenje se, bar za sada, ne odnosi i na rusku stranu, već samo na srpsku. Zašto je tako odlučila, Energetska zajednica bi trebalo narednih dana da obelodani u takozvanim dodatnim uslovima, koje će objaviti na svom sajtu.

Izvor Politike kaže da je Energetska zajednica zapravo zabrinuta za koncentraciju "Gazproma" i "Srbijagasa" na ovim prostorima. Reč je o "zakukuljenom" pozitivnom mišljenju, što i ne čudi ako se zna kakav je pritisak Brisela i SAD na gradnju svakog gasovoda kojim treba da prođe ruski gas. Zato je poslednjih dana opstruiran i "Severni tok 2".

Energetska zajednica zapravo "hoda po tankom ledu", jer ne sme sasvim da odbije Srbiju, zbog mogućeg skandala po mnogo osnova, pre svega zbog činjenice da je srpska strana vrhunski doterala i predala dokumentaciju u kojoj argumentovano i po svim srpskim i evropskim zakonima traži izuzeće. Konačna odluka, kaže isti izvor, je na Agenciji za energetiku, te još ne treba žuriti s definitivnim odlukama.

Jako je važno da se zna da se mišljenje Energetske zajednice nije čekalo za izgradnju gasovoda, već za pravo izuzeća iz trećeg energetskog paketa.

Iako su Bugari pre nekoliko dana potvrdili da će "Turski tok" prolaziti preko njihove teritorije, što je trebalo da znači zeleno svetlo i za Srbiju, za sada je sve na staklenim nogama. Činjenica je da bez Bugara nema gasa ni za Srbiju.

Bugari su, naime, krajem prošle godine raspisali javni poziv za rezervaciju zakupa kapaciteta u planiranim gasovodima za proširenje gasne mreže u Bugarskoj i javile su se tri kompanije koje su pokazale interesovanje da zakupe ukupno 100% kapaciteta gasovoda. Ta zainteresovanost je, zapravo, potvrda da postoji ekonomska opravdanost da se gasovod gradi, a zadovoljen je osnovni smisao famoznog trećeg paketa – nema monopola, odnosno, može jedna firma da gradi gasovod, ali će (najmanje) tri firme upumpavati gas kroz taj gasovod. Baš kao što je slučaj i sa "Severnim tokom 2".


Kod nas je situacija drugačija. Naša Agencija za energetiku usvojila je zahtev "Gastransa" da se za deonicu gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, kojim se gas iz EU (Bugarske) transportuje u EU (Mađarsku), dozvoli pravo izuzeća, odnosno da ne važi klauzula trećeg paketa o sprečavanju monopola. I u tome je suštinska razlika u odnosu na našu deonicu, kaže izvor upućen u celu priču.




Agencija za energetiku razmatraće dodatne uslove EZ

Srbija će za stav o gradnji dela gasovoda Turski tok od Zaječara do Horgoša razmatrati dodatne uslove Sekretarijata Energetske zajednice, saznaje Beta u Agenciji za enegetiku Srbije (AERS).

Sekretarijat Energetske zajednice je, kako navode u srpskom regulatornom telu, dostavio Mišljenje i obimne i dodatne uslove o čijem ispunjenju će narednih dana odlučivati.

Agencija će nastojati, kako kažu u tom telu, da uvaži Mišljenje evropske Eneregetske zajednice čiji je Srbija član, ali i Zakon o energetici Srbije koji je prihvatio Treći eneregetski paket koji podrazumeva da pristup gasovodu imaju i drugi distributeri gasa a ne samo vlasnik gasovoda.

- Priča o gradnji gasovoda još nije završena, a konsultacije Sekretarija i AERS-a traju od kraja prošle glodine, kada je evropsko regulatorno telo zatražilo odgovore na dodatna 43 pitanja i na koje im je odgovoreno - kažu i u AERS-u.

Navode i da su u Sekretarijatu Energetske zajednice uvažili neke argumente AERS-a, ali smatraju da se kroz aukciju mora dozvoliti i drugim korisnicima gasovoda osim Gastransa pristup značajnom delu tog gasovoda.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.