NavMenu

Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu biće visok 28 metara - Prvi delovi u maju stižu iz Moskve

Izvor: Novosti Nedelja, 03.02.2019. 17:29
Komentari
Podeli
Lokacija budućeg spomenika Stefanu NemanjiLokacija budućeg spomenika Stefanu Nemanji
Skoro polovina radova na spomeniku Stefanu Nemanji koji će krasiti Savski trg u Beogradu je već završena i izlivena u bronzi, a prvi delovi stići će u Beograd u maju, pišu Novosti.

Poznati ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, u čijem ateljeu u Moskvi nastaje ova monumentalna skulptura koja će biti visoka 28 metara, rekao je da mu se dopada projekat za spomenik.

- Pribojavao sam se da neće biti izabrano najbolje rešenje, pošto je za spomenik veoma važan kontekst. Međutim, pobedničko rešenje autorskog tima iz Madrida, u kome su Mark Fenvik i Havijer Iribaren, osim što je savremeno, veoma je čisto i jezgrovito - rekao je Rukavišnjikov za Novosti tokom posete delegacije Srbije njegovom ateljeu u kojoj su bili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, Goran Vesić, zamenik gradonačenika Beograda, Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, Milutin Folić, gradski urbanista i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Srpska delegacija upoznala je vajara sa izabranim rešenjem za uređenje Savskog trga, a obišla je i livnicu u kojoj se lije spomenik utemeljivaču naše srednjovekovne države.


Prema projektu, zamišljeno je da se spomenik nalazi na sredini Savskog trga i da bude vidljiv i sa Trga Slavija. Postament je napukli vizantijski šlem, iz kog se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje - Studenica i Hilandar.

Rad ruskog skulptora Aleksandra Rukavišnjikova izabran je na dvostepenom međunarodnom konkursu za spomen obeležje Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Ovako bi mogli da izgledaju vozovi za EXPO koje Srbija nabavlja od Kine

Protokol o razumevanju i saradnji koji je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao sa predsednikom Upravnog odbora kompanije CRRC Liu Ćankingom predviđa nabavku novih devet elektromotornih vozova od ove kineske kompanije. Novih devet kompozicija biće korišćeno za beogradsku gradsku železnicu, odnosno BG voz. - Ovi vozovi projektovani su za brzinu od 120 km na sat i povezaće EKSPO, aerodrom Nikola Tesla

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.