NavMenu

Šta raditi sa lekovima kada im istekne rok trajanja?

Izvor: RTV Subota, 02.02.2019. 14:31
Komentari
Podeli
(Foto: OSABEE/shutterstock.com)
Iako su prema zakonu o upravljanju otpadom, sve apoteke u Srbiji dužne da prime lekove sa isteklim rokom trajanja koje im donesu građani, mnoge to ne čine, jer su im kapaciteti za skladištenje prepuni. Pri isteku roka trajanja, građane najviše zbunjuju različiti odgovori na pitanje – šta raditi sa tim lekovima?

Kada lekovima istekne rok trajanja, opasno je da oni ostanu u domaćinstvu, a jednako je štetno i njihovo nаsumično bacanje. Zakon o upravljanju otpadom omogućava njihovo odlaganje u apoteke. To funkcioniše u teoriji, dok je u praksi najčešći odgovor farmaceuta da nemaju više mesta za skladištenje. U Novom Sadu u državnoj apoteci trenutno nema mesta za odlaganje lekova, a u privatnim mogućnosti za to variraju. Neke apoteke to čine, uglavnom njihove centrale.

- Ljudi se javljaju baš iz tog razloga, što je institut ranije bio mnogo aktivniji što se tiče preuzimanja otpada za tretman farmaceutskog otpada koji se javlja u domaćinstvima. Da li su to oni sa isteklim rokom trajanja, ili ostaci od prestanka terapije, ali mi ih uputimo na apotekarsku ustanovu ili na druge apoteke - izjavio je Zvezdan Milojević iz Instituta za Javno zdravlje Vojvodine.

Prema ugovorima koje apoteke imaju sa proizvođačima lekova, oni odnose na uništavanje samo otpad koji apoteka stvori. Zbog toga, apotekari najčešće kažu da nemaju mesta za odlaganje otpada građana, a izmenom Zakona o upravljanju otpadom, očekuje se preciznije regulisanje tog problema.


- Apoteke su dužne da prime sav farmaceutski otpad odnosno te lekove sa isteklim rokom trajanja. I oni ne treba ni da ga skladište, da prepunjavaju kapacitete već da ga momentalno predaju preduzećima koja imaju dozvolu da ga trajno unište, odnosno izvezu na uništenje. Ministarstvo za zaštitu životne sredine je za ovu godinu planiralo da uradi nove izmene Zakona u upravljanju otpadom - rekao je Filip Abramović, pomoćnik ministra u sektoru za otpad.

Dok se ovo pitanje zakonski ne reši, građanima se savetuje da ne bacaju otpad u prirodu, da obraćaju pažnju na rok trajanja lekova i da ih ne kupuju u meri većoj od propisane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.