Izvor: Tanjug | Subota, 02.02.2019.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Venecuela prodala 3 tone zlata kompaniji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sprema se da proda još 15

Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Investiciona kompanija "Nor Capital" iz Abu Dabija potvrdila je da je 21. januara kupila tri tone zlata od Centralne banke Venecuele.

Ovaj investicioni fond istovremeno navodi da će se ubuduće uzdržati od novih transakcija dok se situacija u Venecueli ne stabilizuje, prenosi Rojters.

Ova agencija je prethodno objavila da Venecuela namerava u narednim danima da proda 15 tona zlata Ujedinjenim Arapskim Emiratima iz rezervi venecuelanske Centralne banke koje bi bilo isplaćeno u evrima.

Prodaja rezervi zlata ove godine počela je 26. januara, kada su u UAE poslate tri tone zlata, tvrdi neimenovani zvaničnik.

Kako je naveo, prošle godine je Venecuela u Tursku izvezla zlato u vrednosti od 900 miliona dolara.

Plan je bio da se UAE do februara proda 29 tona zlada da bi se obezbedila likvidnost za uvoz osnovnih proizvoda, dodaje izvor.

Prema podacima Centralne banke, rezerve zlata u Venecueli iznose 132 tone, a podeljene su između Centralne banke i Banke Engleske.

Inače, Rusija je pre nekoliko dana odbacila spekulacije da Venecuela u toj zemlji čuva svoje rezerve zlata, izazvaneaktuelnom političkom krizom u u Venecueli i medijskim napisima da je iz Karakasa nedavno poleteo ruski avion natovaren sa 20 tona venecuelanskog zlata.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.